Bild: NASA/ESA/B. Steinfeld
En av de två kameror på solsatelliten STEREO B fångar ISON:s nya uppblossande – men hur mycket av den har överlevt är ännu oklart. Bild: NASA, animering av B. Steinfeld

Igår kväll svensk tid den 28 november 2013 passerade komet ISON bara en solbredd från solens yta – hur har den klarat sig?
NASA:s rymdsond SDO som skulle ge närbilder av passagens mitt visade inte kometen alls, men bilder från efter passagen tagna med solsatelliten SOHO berättar en annan historia. Där ser man hur kometens blir ljusare och svansen åter väcks till liv.
NASA:s Karl Battams berättar i ett nytt inlägg hos ISON-kampanjbloggen vad som setts hittills och vad som kan ligga bakom kometens överraskande beteende.

Bild: NASA/ESAISON har två nya svansar på gång i bilden från 07:30 svensk tid den 29 november. Den ena riktas längs kometens bana; den andra består av partiklar som trycks utåt av solens strålning och vind. Bilden togs i synligt ljus av satelliten SOHO på morgonen den 29 november. NASA/ESA

Kometens kärna såg ut under passagen att ha delats i mindre delar som inte kunde släppa tillräckligt med stoft för att lysa starkt. Stålbadet i solens extremt heta korona förstörde koman och klippte av svansen helt. Men sedan blossade den upp igen: en förmodligen mindre kärna finns kvar som forsätter att slänga ut material på kometers vanliga men märkliga vis.
Kommer kometen att synas från Sverige snart? Det vet ingen! Just nu ser det fortfarande inte ut som att man kan garantera att den ens kan ens med blotta ögat. Men ISON kan fortsätta att överraska.
– Vi har en helt ny uppsättning av saker som vi inte vet, och det här löjliga, galna, dynamiska och oförutsägbara objektet fortsätter att förvåna, förbluffa och förvirra oss, skriver Karl Battams.
I Vetenskapsradion på morgonen kommenterar astronomen Eva Wirström nattens utveckling.
Vi återkommer med uppdateringar under dagen.

6 KOMMENTARER

  1. Filmen som visar är inte från SoHO utan från STEREO B, som ju ser det hela från en helt annan vinkel.

  2. Är komet Ison:s saga all nu, eller..Är i stället komet Lovejoy fortfarande inom räckhåll. Den lär ju ha seglat förbi här hur fint som helst medan alla jagade den svårfångade Ison..

  3. I lördags den 30/11 kl.ca 15.45 såg vi ett ljusfenomen på himlen i Hästveda Skåne. I västlig riktning på väg söderut såg vi ett starkt ljussken ( såg ut som ett klot med brinnande sken baktill) det förflyttade sig väldigt fort, himlen var väldigt klar och röd av solen, vi tittade på det genom handkikaren och det såg absolut inte ut som ett flygplan, vårt barnbarn som bor i Bjärnum hade oxå sett det! Nu undrar jag vad det kan ha varit vi såg och om det går att få reda på. Tänkte kanske att det skulle stå något på nätet eller tidningen men det gjorde det inte. MVH Iréne Kjellander

  4. @Irene: Komet var det inte men i övrigt vet jag inte. Jag hittar inga rapporter om ljusstarka meteorer, och de brukar vara så snabba att man inte har en chans att få syn på dem i handkikare. Däremot så har det kommit många rapporter om solupplysta kondensstrimmor från flygplan som ser ovanligt rymdiga ut (fler exempel: Kvällsposten, HD). Gemensamt för alla som sett sådana är att de också är helt övertygade om att det inte var flygplan de sett. Ändå verkar det som den mest troliga förklaringen!

Comments are closed.