Bild: OmnisysMot rymden med ALiSS. Steamr ska mäta molekyler, bland dem vattenånga, i ett för klimatforskningen avgörande skikt i atmosfären, mellan 6 och 25 kilometer ovan jord. (Bild: Omnisys)

Den svenskledda succésatelliten Odin får en uppföljare. I torsdags skrev Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg och hans kanadensiska motpart på en överenskommelse att arbeta tillsammans på en ny klimatsatellit som ska heta ALiSS (meddelande hos Rymdstyrelsen). Avtalet blir en efterlängtad biljett till rymden för instrumentet Steamr, som utvecklats under många år av företaget Omnisys tillsammans med atmosfärsforskare vid Chalmers.
Steamr:s väg bort från marken har en lång historia. Först som satelliten Steam som Rymdbolaget, numera SSC, skulle bygga men som föll bort samtidigt som bolaget sålde sin satellitdivision 2010. Sedan skulle instrumentet Steamr bilda den största delen av den europeiska klimatsatelliten Premier, men det projketet valdes bort av ESA under våren 2013.

foprop_steamPolitikernas favorit i rymden: Steamr omnämns i forskningsproppen 2013.

Men Steamr har spelat en nyckelroll i att öka intresse för rymdforskning hos svenska politiker. Tack vare ett idogt lobbyarbete av framför allt Omnisys och dess vd Martin Kores blev Steamr till och med omnämnd i regeringens senaste forskningsproposition, och det har också förekommit i flera riksdagsmotioner och är enligt rymdexperten Sven Grahn (i FoF i våras) en självklar del av Sveriges framtid i rymden.
Vi ringde Martin Kores, vars storsatsning på Steamr nu tycks ha gett resultat. Han berättar att överenskommelsen med Kanada nu sparkar igång en studie som blir klar först till våren 2015.

Foto: RymdstyrelsenDen 5 december i Montreal föds ALiSS genom att Sveriges Olle Norberg och Kanadas Luc Brûlé undertecknar samarbetsavtalet. I bildens kant syns Storbritanniens flagga. (Foto: Rymdstyrelsen)

– Det är alltså fortfarande ett rysningsmoment kvar om ett och ett halvt år. Men onekligen är detta ett genombrott, säger han.
Nu börjar jobbet med att få fler länder att gå med på projektet. Martin avslöjar att representanter från Storbritannien var med på mötet i Kanada förra veckan, och Schweiz är också intresserat. ALiSS liknar Premier i att Steamr får dela utrymme med ett annat instrument, som byggs av Kanada. Satelliten blir något mindre än Premier, vilket betyder att svenska Steamr får skalas ned. Men det är detaljer. Martin Kores är övertygad om att Steamr äntligen är på väg till rymden.
– Kanadensarna hade inte dragit igång det här om de inte hade trott på det, säger han.
Mer om Steamr hos Omnisys