Bild: Robert

Nyhetstorka råder i medierna och rapporterna börjar hagla om kvadrantiderna (stavas även quadrantiderna), ett meteorregn som brukar inte uppmärksammas så mycket. Så här kommer några kvalitetsråd för dig som är nyfiken på dessa doldisar i rymdgrusets underhållningssektor.

  1. Kvalar in när andra meteorregn sviker. 2014 ser ut att blir ett rätt dåligt år för meteorfans. Bäde perseiderna i augusti och geminiderna i december kommer att överglänsas av månen, och de andra kända skurarna är som bäst opålitliga. Men kvadrantiderna, som kan ses under de närmaste dagarna, kan lysa fint utan konkurrens från månen.
  2. Kvällsmaximum fredag den 3 januari. Meteorernas blir som flest på himlen runt kl 20-21 ikväll den 3 januari 2014. Under optimala förhållanden kan man kanske se en meteor i minuten men för det ska du ha tur och överblick över en hel och molnfri himmel.
  3. Kvartssamtal med Alexis. Med anledning av årets kvadrantider bjuder Aftonbladet tv på en matig meteorintervju med Alexis Brandeker, astronom i Stockholm och expert på rymdgrus runt andra stjärnor.
  4. Kvantitet: svårbedömd. Under de senaste åren har meteorregnets max varit både smal och bred i tiden. Blir det gluggor i molnen är det alltså värt att hålla ett öga på himlen även senare på natten. Meteorernas så kallade radiant – den punkten på himlen därifrån de ser ut att strömma (i den sedan länge utrangerade stjärnbilden Murkvadranten) – ligger nämligen högst på morgonen kring kl 06. Då ser man flest av de meteorer som bjuds.
  5. Kvicka är inte dessa meteorer. Tack vare vinkeln som jordens atmosfär träffar gruskornen som utgör kvadrantiderna ser de långsamma ut på himlen medan de vackert brinner upp på 50-100 kilometers höjd.
  6. Kvar under meteorfri himmel? Se på Jupiter istället. Den ljusa stjärnan högt i söder under natten är ingen stjärna utan planeten Jupiter: ett fint objekt för dig som missat meteorerna. Tillsammans med vinterns stjärnkavalkad med sina olika färger och mönster – Orion, Sirius, Betelgeuse, Plejaderna – har du rätt att bli rejält sur om regnmolnen står i vägen. Kverulant i kvadrat kanske.