Bild: ESA–C. Carreau/ATG medialab14 sidors oumbärlig kunskap om Rosetta. Klicka för att ladda ner.

På måndag den 20 januari 2014 väcks Europas rymdsond Rosetta inför det som ser ut att bli ett av vår tids mest spännande rymdäventyr, och vi firar med en bilaga späckad med kunskap om årets mesta rymdsond.

Rosetta ska göra sällskap med kometen som vi hädanefter kommer att kalla C-G (eller 67P/Churyumov-Gerasimenko, som nördarna säger) medan den närmar sig solen. I november släpps landaren Philae ner på kometens yta och stannar kvar där så länge den orkar. Vi kommer att få spektakulära bilder, spänning, och en inblick i solsystemets förflutna och vårt gemensamma ursprung. Ombord på Rosetta finns en sällan skådad samling av instrument, varav två svenska gjorda av Institutet för rymdfysik i Kiruna och Uppsala (mer hos Rymdstyrelsen).
Inför början på Rosettas fantastiska äventyr har vi satt ihop artiklar om Rosetta från Populär Astronomi i nytt uppfräschat format. I den kan du läsa ESA-profilen Malcolm Fridlunds beskrivning av Rosetta och vad den kommer att göra, och Hans Rickman, Sveriges mest namnkunniga solsystemsexpert, om bakgrunden till Rosetta-projektet och vad det betyder. Och varför det blev just kometen C-G som ska få oväntat besök i rymden.
Ladda ner smidiga Rosetta-bilagan eller Rosetta-bilagan med högupplösta bilder (13,7 MB).
Följ händelserna i rymden på Rosettas hemsida hos ESA

3 KOMMENTARER

  1. Köpte en bunt gamla nummer av Populär Astronomi på en loppis för ett tag sedan. När jag bläddrade i högen idag vad är det första man får tag i, jo nr 1 2004 med en lång artikel om Rosetta som nyss hade skjutits upp!

Comments are closed.