Så här såg det ut när GAIA sköts upp i december 2013 (Bild: ESA – S. Corvaja)

Medan vi väntar på att spännande ”kometlandaren” Rosetta (se tidigare inlägg här) skall komma fram till sin destination och sedan slutligen landa för att ge oss spännande bakom-kulisserna-bilder på kometen C-G, så har ett annat ESA-projekt, GAIA, som Populär Astronomi rapporterade om i septembernumret (länk till artikeln) och nu senast i december, nått sin slutgiltiga bana och börjar göra sig redo för att observera. Trots att uppskjutningen blev uppskjuten (no pun intended) flera gånger så är satelliten sedan ett par veckor äntligen på plats, och nu återstår det bara fyra månader av kalibrering av instrumenten ombord, innan GAIA börjar sin 5 år långa resa då den skall kretsa kring jorden medan den spanar ut i världsrymden.


En av de första bilderna från GAIA, som visar stjärnan Sadalmelik.   (bild: ESA/Astrium)

Men redan nu har man börjat ta testbilder, som den här som visar stjärnan Sadalmelik. Dock är det inte ett fotografi, utan en mätning av hur lång tid stjärnan passerade över GAIAs detektor. Speglarna som reflekterar in ljuset är fortfarande ofokuserade vilket, gör att bilden ser ut en en faktisk, blinkande stjärna. Man uppskattar att GAIA kommer att mäta Sadalmeliks position ungefär 30 gånger noggrannare än den tidigare astrometrisonden Hipparcos. När man förhoppningsvis fått liknande data om uppemot en miljard stjärnors position, rörelser, temperaturer och ljusintensitet kommer man kunna göra den mest noggranna 3D-kartan över vår galax någonsin, vilket bland annat kommer hjälpa oss att komma närmare förståelse kring hur vår galax utvecklats till vad den är idag. Missade du att titta på uppskjutningen av GAIA live får du en ny chans med videon nedan. Visst är det häftigt när man tänker på vilka enorma krafter som krävs för att lyfta en så tung stålklump rätt upp i luften? Läs mer i artikeln på ESA’s hemsida om GAIA här och om Sadalmelik och GAIA här!