Bild: National Geographic
Neil deGrasse Tyson leder nya Cosmos i tv. (Bild: National Geographic)

Hur kan man få se nya Cosmos i tv? På 1980-talet blev Carl Sagans tv-serie en livsavgörande upplevelse för en hel generation rymdfantaster, och nu har vår tids version av serien startat. Neil deGrasse Tysons nya Cosmos – A Spacetime Odyssey sänds i tv-kanalen National Geographic, som går att köpa in hos några av landets största kabel-tv-leverantörer (listan här). Serien har ännu inte köpts in av SVT.
Läs mer om programmet hos NatGeo-tv.

Lite tröst i sammanhanget är att SVT sänder den underbara danska dokumentärfilmen Sepideh (IMDB). Den går att se fram till den 11 april i SVT Play. Filmen berättar historien om en ung astronomigalen kvinna på den iranska landsbygden. Hon vill bli astronom, ja astronaut som idolen Anousheh Ansari, men möter hinder på vägen till stjärnorna. Drömmen om stjärnorna gestaltar regissören Berit Madsen med hjälp av fotografier av astrofotografen Babak Tafreshi, vilket gör filmen vacker och spännande på flera plan.