Bild: National Geographic
Neil deGrasse Tyson leder nya Cosmos i tv. (Bild: National Geographic)

Hur kan man få se nya Cosmos i tv? På 1980-talet blev Carl Sagans tv-serie en livsavgörande upplevelse för en hel generation rymdfantaster, och nu har vår tids version av serien startat. Neil deGrasse Tysons nya Cosmos – A Spacetime Odyssey sänds i tv-kanalen National Geographic, som går att köpa in hos några av landets största kabel-tv-leverantörer (listan här). Serien har ännu inte köpts in av SVT.
Läs mer om programmet hos NatGeo-tv.

Lite tröst i sammanhanget är att SVT sänder den underbara danska dokumentärfilmen Sepideh (IMDB). Den går att se fram till den 11 april i SVT Play. Filmen berättar historien om en ung astronomigalen kvinna på den iranska landsbygden. Hon vill bli astronom, ja astronaut som idolen Anousheh Ansari, men möter hinder på vägen till stjärnorna. Drömmen om stjärnorna gestaltar regissören Berit Madsen med hjälp av fotografier av astrofotografen Babak Tafreshi, vilket gör filmen vacker och spännande på flera plan.

1 KOMMENTAR

  1. Jag tycker det var en bra dokumentär om Sepideh. Speciellt intressant att se hur man i allmänhet betraktar intresset för astronomi i Iran och i synnerhet kvinnors intresse för det. Jag hoppas hon når långt med sin passion för rymden och lyckas luckra upp det utpräglade manssamhälle som är så övertydligt. Jag tror ändå detta var en ovanligt fri bild men ändå smög sig hotelser om både mord och misshandel in om hon inte gjorde som morbror ansåg var korrekt. Egentligen är det bra konstigt eftersom astronomin till stor del har sin vagga i Iran (eller Persien). Tråkigt att religiös fanatism ska förtrycka människors vardag på detta sätt men Sepideh uttryckte något jag tror vi alla känner när vi står under stjärnorna; frihet och frid! Jag uppfattar det som att det egentligen var det som drev henne. Stark tjej!

Comments are closed.