Gigantiska linser i rymden ska hjälpa Hubbleteleskopet att lösa gåtan om den mörka energin som får universum att expandera allt fortare. Två stora forskarteam, varav ett har letts av Jakob Nordin, svensk astronom vid Berkeleyuniversitet i USA, har för första gången studerat supernovor med hjälp av galaxhopar i rymden vars stora massa gör de till mäktiga naturliga teleskop.

Bild: NASA, ESA, C. McCully (Rutgers University), A. Koekemoer (STScI), M. Postman (STScI), A. Riess (STScI/JHU), S. Perlmutter (UC Berkeley, LBNL), J. Nordin (NBNL, UC Berkeley), and D. Rubin (Florida State)
Galaxhopen Abell 383 är så tung att ljus böjs och förstärks när det passerar den. Rymdteleskopet Hubble har med hjälp av detta naturliga teleskop, 2,2 miljarder ljusår bort, fångat en ännu mer avlägsen supernova (små bilderna). Bild: NASA/ESA/C. McCully (Rutgers U)/A. Koekemoer (STScI)/M. Postman (STScI)/A. Riess (STScI/JHU)/S. Perlmutter (UCB,LBNL)/J. Nordin (NBNL,UCB)/D. Rubin (Florida State)

Galaxhoparna, vidsträckta samlingar av små lysande galaxer omgivna av stora sjok av osynlig mörk materia, böjer ljus från avlägsna källor bakom. Hittills har astronomer kunnat använda sådana gravitationslinser för att studera galaxer i det avlägsna universum. Nu har de två teamen upptäckt de tre första supernovaexplosioner som förstärkts av en redan känd kosmisk lins.
Det här kan bli ett de mest effektiva sätt att hitta riktigt avlägsna supernovor och därmed ringa in den mystiska mörka energin som gör att universums expansion accelererar.
– De här pilotstudierna ger mycket bra riktlinjer för hur framtidens observationer av linsade supernovor ska kunna bli ännu noggrannare, säger Jakob Nordin i NASA:s pressmeddelande.
Nordin ingår tillsammans nobelpristagaren Saul Perlmutter samt stockholmsforskarna Rahman Amanullah och Ariel Goobar i ett av forskarteamen bakom upptäckten.
Supernovorna ligger så pass långt bort att deras ljus tagit omkring 8 miljarder år att nå Hubbleteleskopets kameror.
Tidigare rapporterade vi om galaxer som upptäckts med Hubbleteleskopets nya satsning på lovande galaxhops-linser (Hubbles hisnande nya bild på galaxhoparnas galaxhop).
Läs artiklarna på ArXiv.org från Jakob Nordins team och det andra teamet lett av Brandon Patel.
Läs även Anders inlägg om en annan märkligt ljusstark supernova som förstorats av en hittills okänd lins, Mystisk superluminös supernova förklaras med gravitationell lins.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.