Montage. Foton: Haukur Sigurdarson (Gabriella) och ESA (bussen)
Årets rymdäventyr står sonden Rosetta för, och ombord på ESA:s Rosettabuss har rymdfysikern Gabriella Stenberg kometjour. Bakgrundsbild från turnéns Norgedel (twittrat av Jari Mäkinen). Foto på Gabriella: Haukur Sigurðarson. Bilden är ett montage.

I höst landar mänskligheten för första gången på en komets yta. Rosetta heter sonden som skickats upp av europeiska rymdorganisationen ESA, och nu åker en lastbilsburen Rosetta-utställning på turné i Skandinavien.
Den rymdiga långtradaren besöker Borlänge den 9 maj 2014, Göteborg den 10 och 11 maj, Linköping den 15 maj och Södertälje den 16. ESA:s Rosetta-blogg har schemat.
Ombord finns vår kompis Gabriella Stenberg Wieser, forskare från Institutet för rymdfysik i Kiruna som har byggt ett av instrumenten ombord på Rosetta.
Här kan man få reda på vad en komet består av och lära sig mer om Rosettas dramatiska uppdrag.
– En modell av Rosetta och landaren Philae är kanske huvudattraktionerna. Själv har jag just packat ner en modell av vårt instrument, det heter ICA, och delar av instrumentets backupversion, säger Gabriella.
Utställningen besöker Framtidsmuseet i Borlänge och sedan hälsar på Universeum i Göteborg, mitt under den pågående Vetenskapsfestivalen, på lördag och söndag.
Årets festival bjuder på ovanligt mycket rymd och astronomi. På fredagen den 9 maj bussas besökare ut till radioteleskopen i Onsala, och på lördag blir det en heldag med astronomi och rymd på menyn på Slottsskogsobservatoriet under rubriken Kläm på rymden. Då är jag också med och ska prata om hur vi kan i framtiden använda pulsar-gps för att navigera i galaxen.
Och Gabriella hälsar att hon gärna kommer förbi Slottsskogen och hälsar på, då förmodligen utan den tunga transporten.
Onsala rymdobservatorium har mer om rymden och astronomin på Vetenskapsfestivalen 2014.
Du kan läsa mer om Rosetta i Populär Astronomi 2014/1.

1 KOMMENTAR

  1. Det tunga ekipaget med övrig besättning är även de hemskt välkomna upp till Slottsskogsobservatoriet, men jag befarar att det kan bli mer än måttligt knepigt för trucken att ta sig upp för de slingrande backarna. Hursomhelst är alla inbjudna!

Comments are closed.