Tyvärr! Månförmörkelsen den 8 oktober 2014 syns inte från Sverige, eller för den delen någonstans i Europa. Vad göra?

Bild: NASA/F. EspenakDen 8 oktober lyser solen upp Europa och Afrika och kastar jordens skugga på månen. (Bild: NASA)
  1. Följ förmörkelsen på nätet. Månförmörkelser är långsamma grejer. Under onsdag den 8 oktober när det är ljust i Sverige kan du ändå slötitta på den mörkröda månskivan på nätet. Sänder live gör NASA och de fjärrstyrda teleskopen Slooh och Virtual Telescope.
  2. Upplev en ganska super fullmåne. Månförmörkelser inträffar alltid vid fullmåne. Sedd från Sverige är månen närmast full på kvällen den 8 oktober. Den går upp mellan 17:30 (Luleå och Kiruna) och 18:30 (Göteborg) och lyser sedan starkt hela natten.
  3. Känn månens närhet. Månen ligger aningen närmare jorden än vanligt under denna fullmåne, vilket gör att några av dina kompisar på sociala medier kan börja prata om att det är en så kallad supermåne. Om detta tvistar supermånenördarna – sajten EarthSky har en ordentlig genomgång. Konceptet supermåne uppfanns av astrologen Richard Nolle men har blivit mycket poppis under senare år. De flesta astronomer och forskare vet fortfarande inte varför.
  4. Kika efter Drakens meteorer om du orkar. Meteorregnet draconiderna blev spektakulärt 2011 och toppar under natten 8-9 oktober. Enligt meteorexperterna på IMO är sannolikheten för fina stjärnfall mycket liten, och värre i månljuset, men du kanske har tur? Titta bort från månen så maxar du dina chanser.
  5. Mulet och eländigt? Tänk på framtiden. Himlen finns alltid där bortom molnen och nästa stjärnklara natt kan bli din bästa nånsin. Den 18 oktober kan du fira Astronomins dag och natt tillsammans med andra, eller ensam under Vintergatans band. Nästa totala månförmörkelse som är synlig från Sverige blir den 28 september 2015. Innan dess kommer solförmörkelsen den 20 mars 2015, som är partiell i Sverige men total sedd från Nordatlanten. Populär Astronomi kommer att bevaka från Färöarna – såvitt vi vet finns platser kvar på Hjørring Rejsecenters båtresa dit.

1 KOMMENTAR

  1. Har aldrig sett en så gul måna som igår men det var endast vid uppgången, så lite gick definitivt att se i Sverige. Tog även kort;)

Comments are closed.