Bild: 23abcLokal tv i Bakersfield berättade om olyckan i Mojaveöknen. Klicka för att se rapporten. (Bild: 23abc)

Virgin Galactics rymdfarkost SpaceShipTwo förolyckades i en testflygning under på kvällen svensk tid den 31 oktober 2014. Cirka 15 kilometer ovan jord släpptes farkosten från bärflygplanet WhiteKnightTwo men exploderade strax efter. En av de två piloterna lyckades rädda sig men en dog.

Det här var den 35:e gången som SpaceShipTwo skulle flyga för egen maskin, men det var också första gången för en ny bränsleblandning. Korn av polyamidplast istället skulle ge bättre prestanda än en tidigare gummibaserad blandning och hade dessutom testats grundligt på marken. Det är ännu oklart vad som gick fel i luften.

SpaceShipTwo ska göra så kallade suborbitala flygningar och ta rymdturister tillräckligt långt upp för att uppleva tyngdlöshet. Virgin Galactic har också tidigare varit intresserade av att göra det från Kiruna i samarbete med svenska Spaceport Sweden. Men projektet har dragit ut på tiden och Virgin har verkat mer intresserade av att flyga först från Spaceport America i New Mexico. Det gör att Virgin blivit bara en av flera möjliga samarbetspartners för svensk rymdturism, som vi rapporterade när svenska Space Travel Alliance lanserades i augusti (Karin Nilsdotters nya Space Travel Alliance ska få rymdturisterna till Sverige).

Olyckan för SpaceShipTwo är branschens värsta sedan tre dog i en annan testolycka i Mojaveöknen 2007 (Rymdskeppstillverkaren Scaled bötfälld efter dödsolycka). Men efter det reste sig rymdföretagen, och det kommer de med all säkerhet att göra även denna gång. Som Virgin Galactics vd George Whitesides uttryckte det på presskonferensen efter händelsen:
– Rymden är svårt, och idag var en tuff dag.
För ett historiskt perspektiv, läs vår artikel Olyckan stoppar inte privat rymdfart av Dag Kättström i Populär Astronomi 2007/3.

Händelsen är veckans andra allvarliga rymdolycka. Den första, när en Antares-raket exploderade strax efter uppsändning, håller nu på att utredas, rapporterar Spaceflight Now.

Bild: Virgin Galactic
Virgin Galactics hemsida efter olyckan. (Bild: Virgin Galactic)

Wired och Spaceflight Now har utmärkta artiklar om SpaceShipTwo-olyckan. Wikipedia har en lista över allvarliga rymdrelaterade olyckor. Sveriges rymdverksamhet har drabbats av endast en dödsolycka: 1993 omkom ingenjören Bror Thornéus vid rymdbasen Esrange när en sondraket exploderade.