Bild: NASA tv
Explosionen efter Antares-raketen som förstördes av okänd anledning igår kväll. (Bild: NASA tv)

Den skulle bära den fjärde lastfarkosten Cygnus upp till rymdstationen men uppsändningen slutade i en gigantisk explosion. Ingen människa skadades. Bara sekunder från marken fick Antares-raketen problem och störtade till marken, men det är ännu inte känt varför.

Raketmodellen Antares, som använts framgångsrikt fyra gånger tidigare, hade uppgraderats inför flygningen till rymdstationen ISS med extra bränsle och ökad lyftkraft jämfört med tidigare uppsändningar. Detta skulle bli det fjärde rymduppdraget åt NASA för lastfarkosten Cygnus, byggd av det kommersiella företaget Orbital Sciences, också från rymdbasen Wallops Island i delstaten Virginia.

Ombord fanns 617 kilo mat till besättningen på rymdstationen, samt ett antal experiment och instrument som skulle användas i omloppsbana. Olyckan innebär ingen risk för att maten tar slut på rymdstationen, meddelar NASA. Trafiken just nu är tät mellan jorden och ISS med olika farkoster som servar stationen, som sedan ett par år inte trafikeras av NASA:s rymdfärjor. Bara 9 timmar efter Antares olycka sändes en rysk Progress-farkost upp från rymdbasen Baikonur i Kazakstan, rapporterar Spaceflight Now.

Raketexplosionen är den värsta olyckan som drabbat de nya rymdföretagen sedan SpaceX och Orbital började med sina färder till ISS. Utredningar har tillsatts men NASA vill fortsätta med Cygnus-programmet.
– Medan NASA är besviken på att Orbital Sciences tredje leveransuppdrag till den Internationella rymdstationen inte blev lyckat kommer vi att gå vidare med nästa försöket när vi till fullo förstår vad som gick fel idag, sa NASA:s William Gerstenmaier i ett uttalande efter olyckan.

I den förstörda nyttolasten ombord på Cygnus fanns förutom förnödenheter till astronauter på rymdstationen flera studentexperiment, en särskild meteorkamera som skulle mäta innehållet i rymdstenar, och kubsatelliten Arkyd-3, en tidig del i företaget Planetary Resources program av förberedelser för att utvinna vatten och mineraler från asteroider. Kubsatelliten skulle också skicka tillbaka ”rymdselfies” som en del i ett gräsrotsfinansieringsprojekt på Kickstarter.

Olyckan sändes live på NASA tv.