Foto: Johan Wingborg Foto: Privat/Hufvudstadsbladet
Foto: Helena BergqvistFoto: Babak TafreshiÅrets bildjury: Maria Sundin (Foto: Johan Wingborg), Andrev Walden (Foto: Privat/Hufvudstadsbladet), Sofia Feltzing (Foto: Helena Bergqvist), och Babak Tafreshi (Foto: Babak Tafreshi).

– Oj, det här blir inte lätt – men kul!
Citatet är från Maria Sundin, känd från inslaget Rapport från rymden i P3-programmet Christer och Morgan rapporterar. Som medlem i Populär Astronomis jury arbetar hon just nu med att utse den bästa svenska astronomibilden för 2014. Övriga jurymedlemmar är Andrev Walden, journalist och upphovsman till underbara nätserien Rymdslottet, Babak Tafreshi, världskänd astrofotograf och tidigare Lennart Nilsson-pristagare, samt Sofia Feltzing, Vintergatsexpert och professor i astronomi vid Lunds universitet. Resultatet räknar vi med att kunna publicera under nästa vecka.

Meteorvinnarna. Nu kikar alla efter komet Lovejoy till höger om Orion på himlen. Men i december uppmuntrade vi alla att räkna Tvillingarnas meteorer, geminiderna. Tre entusiaster som räknade meteorer och rapporterade får nu varsin årsprenumeration på Populär Astronomi. Grattis till de skarpsynta skådarna Katarina Holmquist i Floda, Mikael Anderlund i Svedala och Johan Warell i Skurup!