Är du ung och på något sätt engagerad i astronomi? Eller känner du en ung rymdentusiast som skulle må bra av lite extra stöd?

Nu söker Svenska Astronomiska Sällskapet nomineringar till årets Rosa Tengborg-stipendium på hela 5000 kr. Pengarna ska gå till en ung amatörastronom, astronomistuderande eller någon som på annat sätt är aktiv inom astronomi. Stipendiet är utdelas årligen i samband med Astronomins dag och natt, som i år inträffar den 10 oktober 2015.

Nomineringen måste innehålla namn och ålder på den föreslagna kandidaten samt en kort motivering. Skicka förslaget till stipendium@astronomiska.se senast 30 juni 2015. Undrar du något så kontakta Magnus Axelsson, styrelseledamot i Svenska Astronomiska Sällskapet.

Tidigare stipendiater – på astronomiska.se finns alla Rosa-stipendiater på bild – har engagerat sig på olika sätt, genom att göra forskningsprojekt, blogga om rymden och observera stjärnor på fritiden. En del av dem är såklart också tongivande inom föreningen Astronomisk Ungdom.

rosa_logga_500
Rosa Tengborgs ungdomsstipendium delas ut av Svenska Astronomiska Sällskapet till ungdomar som siktar bokstavligen mot stjärnorna. (Mönstret i loggan är inspirerad av en bild från 1908 av Wallinskolans bönsal.)

Vad vet vi om Rosa Tengborg då? Inte mycket, men Svenska arkeologiska samfundet, som hon också donerade pengar till, har en del om henne i en skrift om samfundets historia. Hon föddes 1905 i Södertälje och växte upp i Stockholm, och år 1925 tog hon studenten i Wallinska skolan. Den finns inte längre, men idag pluggar studenterna vid Enskilda gymnasiet i samma maffiga lokaler vid Tegnérlunden där också Rosa upptäckte världen och vetenskapen. Idag kan man slinka in på skolbiblioteket där och läsa Populär Astronomi; kanske läste också Rosa om astronomi där, men det förtäljer inte historian. Efter skolan reste hon i varje fall en vända till Frankrike, och fick sedan jobb på Kungl. Patent- och registreringsverket, dagens PRV. Där arbetade även Valter Tengborg, och snart blev de ett par. Som gifta sägs att de delade många intressen – arkeologi, till exempel, kanske också astronomi. När maken gick bort 1970 var Rosa bara 64 år. Det var då i början av 1970-talet som hon en dag dök upp på Riksantikvarieämbetet och frågade hur hon kunde stödja forskning inom arkeologi. Under åren som följde blev hon känd som en glad och livlig deltagare både på arkeologiska tillställningar, som frivillig hos Röda Korset – och ute med hunden på Östermalms gator. När hon gick bort 1994, nyss fylld 89 år, lämnade hon i sitt testamente pengar till Svenska Astronomiska Sällskapet, med instruktionen ”till ungdomsverksamhet”. Resten är astronomisk ungdomshistoria.