Behöver du en ny bakgrundsbild till dator? Eller en ny väggtapet? Curiosity – NASA:s Marsrover – har nyligen fångat ett sceneri som kanske kvalificerar sig. Med hjälp av sin ena mastkamera (Mastcam), har Curiosity fotograferat en solnedgång från sin position på Mars yta. Efter snart tusen dagar på vår grannplanet har rovern förstås bevittnat många solnedgångar, men detta var första gången som man också försökte fånga förloppet på bild.

Curiositys mastkamera ser världen i ungefär samma färger som våra ögon, vilket innebär att hade vi stått på Mars så hade vi också sett en blåtonad solnedgång. Färgtonerna i bilden beror på att fint damm i Mars atmosfär sprider gula och röda våglängder av ljuset som kommer från solen, men släpper igenom blåa. Nära solen ser alltså himlen blåare ut än längre bort, vilket blir extra tydligt vid solnedgången när effekten är som störst.

Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M Univ.
Blå solnedgång på Mars. Animationen är gjord av fyra exponeringar tagna under sju minuter. Klicka på bilden för att se i större format och ladda ner. Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M Univ.
pia19400-16
Solnedgången som stillbild. Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M Univ.

Bilden har också dykt upp som dagens Astronomy picture of the day. Här visar ett montage hur den marsianska solnedgången skiljer sig från den jordiska.

2 KOMMENTARER

  1. Varför blir det inte Rayleighspridning på Mars som här hemma, marsdammet borde väl dessutom vara åt det röda hållet?

Comments are closed.