Bild: ESO/L. Calçada/Nick Risinger (skysurvey.org)
Nya världar får nya namn i sommar – nu har du chans att vara med när allmänheten döper exoplaneter för första gången. Bakgrundsbild: ESO/L. Calçada/Nick Risinger (skysurvey.org)

I sommar får 20 planeter utanför vårt eget solsystem officiella namn – och nu bjuder Svenska Astronomiska Sällskapet in svenska folket att delta i tävlingen Namnge exoplaneter!

Astronomer har sedan 1995 upptäckt över tusen planeter som kretsar kring andra stjärnor än solen. Hittills har de fått formella beteckningar – värdstjärnans namn plus en bokstav, oftast ”b” eller ”c” – men inga riktiga namn, och inofficiella försök att döpa några av dem har inte lyckats.

Men nu blir äntligen verklighetens exoplaneter lika folkliga som science fiction-planeter som Tatooine och Vulcan. Svenska Astronomiska Sällskapet är en av 486 astronomiska föreningar och klubbar som har rätt att skicka in förslag till den Internationella astronomiska unionen, IAU, som organiserar den nya kampanjen (som vi skrev om i fjol).

Foto: Stockholms universitetAlexis vill ha dina namnförslag. (Foto: Stockholms universitet)

Alexis Brandeker, planetforskare vid Stockholms universitet, har ansvar för Svenska Astronomiska Sällskapets förslag – och tar det på allvar.

– Jag vill ha hjälp från svenska folket för att välja oemotståndligt bra namn för ett av de planetsystem som ska namnges i sommar, säger han.

Alexis har gjort ett urval från IAU:s lista av stjärnor som är synliga från Sverige.

– I listan ingår också några som jag tycker är speciellt intressanta. Planeterna runt gamma Cephei, 51 Pegasi och pulsaren PSR 1257 12 var bland de allra första exoplaneter som rapporterades. Och runt stjärnan 55 Cancri i Kräftans stjärnbild finns ett helt system på fem planeter att döpa, säger Alexis.

Vill du vara med och döpa? Gå till tävlingens hemsida hos Svenska Astronomiska Sällskapet, kolla reglerna och skicka in dina förslag.

Andra svenska aktörer är också med i IAU:s lista över registrerade sammanslutningar, och kan därmed också föreslå namn: Slottsskogsobservatoriet i Göteborg, Örebro astronomi och Astronomisk Ungdom.

4 KOMMENTARER

  1. @Bosse: Än så länge kan vi inte upptäcka dvärgplaneter i andra solsystem – de är helt enkelt för små. Den omstridda definitionen av en planet gäller dessutom bara för vårt solsystem. Angående ditt minimalistiska namnbytesförslag: namnet HD 86188 är faktiskt inte ledigt.

Comments are closed.