nobel2015
Vår tids mest otroliga observatorier får 2015 årets Nobelpris i fysik – och såklart pristagarna Takaaki Kajita och Art McDonald. Universum är fyllt med små, små partiklar som kallas neutriner, och de är mycket svåra att detektera. Årets nobelpris går till upptäckten av en av neutrinernas mest överraskande egenskaper: de omvandlas ständigt från ena typen till den andra. Upptäckten att de verkligen gör det blev inte bara lösningen till det som under lång tid kallades solneutrinoproblemet. Det visade också att neutriner har massa. De visade också att det finns ny fysik att upptäcka som inte ingår i partikelfysikens standardmodell.
Just Sverige har varit ledande i att sparka igång neutrino-astronomin. Observatoriet IceCube vid sydpolen har visat att extremt energiska neutriner kommer hit till jorden ända från långt ut i universum: men vad just de har att berätta vet vi ännu inte.
Läs mer om neutriner: Antarktiska neutrinerna Bert och Ernie har fått fysikerna att häpna.
Dessutom: på lördag kan du höra Populär Astronomis Anna Davour berätta om neutriner i ett extrainsatt föredrag under Uppsalas firande av Astronomins dag och natt. Astronominsdag.se har detaljerna.