Astronomins dag och natt är över för i år. Festivalen blev den största hittills med evenemang på hela 34 ställen i hela Sverige. Det största arrangemanget, på Vetenskapens hus i Stockholm attraherade ett 500-tal besökare, den fullsatta föreställningen Tidsresan inräknad. Men 300 besökare kom till Umevatoriet i Umeå, rapporterar Västerbottens-Kuriren och på Tycho Brahe-observatoriet i Malmö lyssnade 200 personer på föredrag och kollade på solen i teleskop. Också i Stockholm sprang ett 20-tal löpare från Globen till Mörby längs planeter och andra himlakroppar i skalmodellen Sweden Solar System. Här kommer några nedslag i dessa och andra höjdpunkter från Astronomins dag och natts fjärde år.

Löparna i solsystemet: i den här härliga 8 minuters video följer vi med från solen till Mars i sällskap med Åke Dahllöf och hans snabbfotade kamrater – med gästspel av Sweden Solar Systems grundare Gösta Gahm och merkuriuskonstnär Peter Varhelyi. Snitthastighet för loppet motsvarar 14 procent av ljusets hastighet!

Se även Kristina Rosenbergs blogginlägg om löppasset.

I Kiruna började festligheterna redan i fredags kväll med föredrag och norrskensutställning på Rymdgymnasiet.

En av de många unga besökarna till Umevatoriet.

Lördagssysselsättning! Astronomins dag och natt på Umevatoriet. ? #umevatoriet #astronominsdagochnatt

Ett foto publicerat av Erika (@skruttansmamma76)

Störst medieuppbåd blev det kring Gunnar Sporrong, som nyligen deltog i SVT-programmet Genikampen. Gunnars populära besök hos science centret Balthazar i Skövde – med 150 deltagare – genererade rubriken Geni förklarar rymden i Skövde Nyheter.

Fullsatt var det på Industrimuseet i Norrahammar utanför Jönköping där två hemvändande astronomer berättade om sin forskning. Här ser vi Jens Melinder inför publiken.

På workshopen Cities in Space, som Svenska rymdsällskapet och Tekniska museet arrangerade i Stockholm, fick deltagarna använda all sin kreativitet för att spåna fram framtidens boenden i rymden.

Rymdkoloni in making! @tekniskamuseet #citiesinspace

Ett foto publicerat av @copylinda

Många fick kolla på solen i teleskop för första gången i till exempel Arvika, Borås, Göteborg och här vid Tycho Brahe-observatoriet i Malmö.
Foto: ASTB

I Sollentuna handlade om svarta hål och supernovor – till Häggviksskolan kom hela 140 personer för att lyssna på forskaren Seméli Papadogiannakis.
Foto: Häggviks Astronomiska Sällskap

Rekordpublik blev det också i Smålandsstenar där ufo-experten Clas Svahn presenterade filmen Ghost rockets. En jättesuccé, enligt Halvard Nilsson från Gislaveds Astronomiska Sällskap.
– Så många besökare har vi aldrig haft, skriver han på Facebook.

Astronomins dag-firandet nådde ända till stratosfären tack vare ballongprojektet FluxLite-3, ett samarbete lett av Vetenskapens hus som vidareutvecklar ett experiment som Christer Fuglesang hade med sig på den Internationella rymdstationen. Såhär såg Sverige ut från 35 kilometer ovan Malung.

Molnen syntes från stratosfären men även från marken. På Norrland Star Party blev det inga observationer och även från annat håll rapporterades uteblivna kvällsobservationer. Men från Malmö blev det jubel när den Internationella rymdstationen sågs på himlen, rapporterar Cassiopeiabloggen. Klara himlar blev det dessutom i Båraryd utanför Gislaved. Och den fina stjärnhimlen ovan Saltsjöbadens observatorium fångades av Kunskapsskolans Anders Västerberg.