Foto: SpaceX
Satellituppsändning – och raketlandning – i en enda långexponering. (Foto: SpaceX)

SpaceX lyckades landa sin Falcon 9-rakets första steg efter att ha sänt upp en knippe kommunikationssatelliter till omloppsbana.

En bedrift som enligt SpaceX motsvarar att kasta en blyertspenna upp i luften så att den åker över Empire State Building och sedan landar med den vassa ändan uppåt i en skokartong.

2015 har därmed blivit året då SpaceX med råge återhämtat sig från olyckan hösten 2014. Det är inte bara SpaceX, med färgstarke vd Elon Musk i spetsen, som nu skördar framgängar. Även Amazon-miljardären Jeff Bezos företag Blue Origins, som lyckades med en nästan lika cool raketlandning i november, visat upp en ny framtid i rymden för USA. Återanvändbara rymdfarkoster var tidigare helt förknippade med rymdfärjan, men nu är det kommersiella aktörer, understödda såklart av NASA, som tagit riskerna, lyckats och dessutom till lägre kostnad än tidigare.

Titta här på SpaceX video om Falcon 9-uppsändning och landning så märker du också hur skickligt Musk och hans medarbetare fångar spänningen, glädjen, upptäckarandan – och kramarna och jublet – som vi hittills mest förknippat med NASA och ESA.

Även svenska rymdbranschen jublar. Awesome! skriver Spaceport Swedens Karin Nilsdotter på Facebook och Twitter. En sällsynt hoppfull möjlig vändpunkt i historien, tycker rymdjournalisten Dag Kättström, och Rymdstyrelsens chef Olle Norberg skräder inte på utropstecknen.

Raketen som sitter på marken vid Cape Canaveral i Florida kommer inte att återanvändas, utan ska först nagelfaras för att se hur väl den klarade sin upp- och nedfärd. Istället efterföljs den av nya Falcon 9-raketer byggs nu i rask takt av SpaceX, rapporterar nättidningen Spaceflight Now.

2 KOMMENTARER

  1. Att landa en raket upprätt, ”the way god and Heinlein intended” som många säger 🙂 Jag försökte spåra den där formuleringen, och uppenbarligen är det författaren Jerry Pournelle som sade det först, men jag tycker mig minnas att det har citerats av bland andra Elon Musk själv. Här är förmodligen originalkällan.

Comments are closed.