Gravitationsvågor från rymden har för första gången känts av i Europa. Anläggningen Virgo utanför Pisa i Italien, tillsammans med LIGO i USA, upptäckte den 14 augusti en signal från ett krock mellan svarta hål i en mycket avlägsen galax (pressmeddelanden från Virgo och från LIGO).

Tre tidigare svartahålskrockar har registrerats av observatoriet LIGO i USA, som består av två anläggningar i delstaterna Louisiana och Washington. LIGO:s första epokgörande upptäckterna fick fysiker att jubla i slutet av 2015. Nästa vecka är teamet bakom LIGO dessutom aktuell när vinnarna av årets Nobelpris i fysik meddelas den 3 oktober (t ex Ny teknik).

Foto: Virgo-samarbetet
Kände av Europas första gravitationsvågor: Virgos ena lasertunnel. Foto: Virgo-samarbetet

Sedan den 1 augusti är LIGO:s europeiska systeranläggning Virgo i full gång och observerar tillsammans med LIGO. Nu släpps analysen av Virgos första bekräftade källa i en artikel i tidskriften Physical Review Letters. Signalen, som liknar de tre tidigare händelser som LIGO känt av, skapades när två svarta hål smälte samman för att bilda ett nytt svart hål med uppskattningsvis 53 gånger solens massa.

Bild: Virgo-samarbetet
Tre öron är bättre än två: så hittar LIGO och Virgo tillsammans gravitationsvågornas källor. Den minsta ellipsen pekar ut ett område i stjärnbilden Floden. Bild: Virgo-samarbetet

Med tre detektorer kan nu forskarna triangulera ordentligt och hitta källorna till gravitationsvågor på himlen. Med LIGO kunde man peka ut ett gigantiskt, bananformade område på himlen för varje detektion. Nu med Virgo vet vi mycket bättre var smällen den 14 augusti skedde: någonstans i stjärnbilden Floden (som passande nog är döpt efter Italiens största flod Po). Styrkan på signalen tyder på att den ligger hela 1,8 miljarder ljusår bort.

Hela rymden skakar av Ulf Torkelsson
Läs vår artikel om LIGO:s triumf – som nu också är Virgos.

Vad händer framöver? Astrofysiker väntar ivrigt på att LIGO och Virgo ska komma igång med att hitta källor som också går att se med andra teleskop – och det kanske vi inte behöver vänta länge på. I augusti började rykten spridas om att en ny LIGO-upptäckt sammanfallit med en blixt av bland annat gammastrålning från galaxen NGC 4993, mest troligen från sammansmältande neutronstjärnor. Ett astronomiskt Nobelpris är med andra ord inte det enda vi har att se fram emot.

Vill du veta mer om gravitationsvågor och hur de upptäcks med LIGO och Virgo? Läs vår artikel Hela rymden skakar – så upptäckte vi gravitationsvågor av Ulf Torkelsson i Populär Astronomi 2017/1.