Den 23 september 2017 är det Astronomins dag och natt för sjätte året, med nästan 50 evenemang på nästan 40 orter från Luleå till Malmö. På Populär Astronomi är vi såklart insyltade och alldeles astronomiskt jäviga, men här kommer vår lista över höjdpunkterna.

Foto: Örebro astronomi
Hundratals har redan sett Upptäck universum i Örebro. Foto: Örebro astronomi

1. Unika utställningen Upptäck universum visas i hela landet. Aldrig förr har svenska fotografers bilder på stjärnhimlen nått en så stor publik. Många hundra i Örebro och Västerås har redan sett de 18 bilder av sex av våra bästa astrofotografer, bland dem Instagram-stjärnorna Göran Strand och Mia Stålnacke. Nu den 23 öppnar utställningen även i Södertälje, Malmö, Göteborg, Jönköping, Luleå, Borås, Trollhättan, Kristianstad, Skövde och Stenungsund.

2. Göteborg och Malmö intar Sweden Solar System. Världens största och bästa modell av solsystemet, med Globen som solen, är Sweden Solar System. Nu tar jättebygget ett stort steg utåt och framåt när alla landets storstäder äntligen är med. Varken Göteborgs dvärgplanet Makemake eller Malmös 2007 OR10 är stora eller välkända. Men de visar upp hur spännande vårt solsystem har blivit sedan Pluto fått massor med sällskap därute – nu även på solsystemets vilda väst- och sydkuster. Läs mer om hur du kan uppleva Sweden Solar System på Astronomins dag och natt.

Foto: University of Hawaii
Upptäckte Malmös nya dvärgplanet: astronomen Meg Schwamb. Foto: University of Hawaii

3. Trotsa gatlamporna och få syn på Vintergatan. Vår galax Vintergatan är tema för årets Astronomins dag och natt. Enligt SMHI finns en rejäl chans för framförallt dig som bor i Mälardalen och på Gotland att få syn på Vintergatsbandet under lördag kväll.
Det gäller bara att ta sig bort från stadens ljusföroreningar. I alla händelser kan det bli smockat där teleskopvisningar ordnas, som till exempel i Stockholm, Saltsjöbaden och på ÖlandLäs mer om Vintergatan på astronominsdag.se

Letar svarta hålets skugga i Vintergatan: chalmersastronomen Ivan Martí Vidal. (Foto: Onsala rymdobservatorium/R. Cumming)

4. Möt landets mest utåtriktade rymdforskare. Uppemot 25 av Sveriges bästa forskare inom astronomi uppträder under Astronomins dag och natt. De förelåser och svarar på frågor om Vintergatan, liv i rymden och mycket annat. Forskarna är flest på Vetenskapens hus i Stockholm och på Gustavianum i Uppsala, men missa inte till exempel Fråga Lunds Gabriella Stenberg Wieser i Trollhättan, ESA-profilen Malcolm Fridlund i Västerås, exoplanetforskaren Carina Persson i Västervik, gammafrossa med Yvonne Becherini och gänget i Växjö, radarparet Cathy Horellou och Ivan Martí-Vidal i Fjärås (Ivan kan ha skvaller om det supertunga svarta hålet i Vintergatans mitt), astrobiologen Diana Carlsson i Stenungsund, och dvärgplanetupptäckaren Meg Schwamb som ringer in ända från Hawaii till firandet i Malmö. Populär Astronomi-skribenterna Joachim Wiegert och Eva Wirström håller dessutom föredrag i Göteborg respektive Borås.

5. Rymdungdomar på frammarsch, igen. Cornelia Ekvall, 17 från Norrköping, är redan känd för många unga rymdfantaster via hennes blogg hos Astronomisk Ungdom. Nu får hon årets Rosa Tengborg-stipendium och håller föredrag på Vetenskapens hus i Stockholm. Inte mindre uppseendeväckande är årets kupp från Astronomisk Ungdom. Deras nya och enligt vad vi hört påkostade reklamfilm, med Christer Fuglesang som berättarröst släpptes kl 10:00 på Astronomins dag på AU:s Youtube-kanal: titta och njut!

Glad Astronomins dag och natt allihopa!