Letar du efter inlägg om himlen just nu? De senaste finns under Aktuellt på himlen

I gryningen på måndag 13 november ligger de ljusaste planeterna alldeles nära varandra på himlen. Skådningstips behöver du ändå, för det här är ett morgonmöte som trots allt är lite svårt att få syn på.

1 Gå upp cirka en timme före soluppgången. Är det molnigt i syd och ost kan du gå lägga dig igen eller fortsätta koncentrera dig på annat.

2 Se till att du har fri sikt mot sydost – ända ned till horisonten. Planeterna ligger inte långt från solen som håller på att gå upp. Ju tidigare du tittar desto lägre ligger de; ju senare desto ljusare blir himlen. Bästa ögonblicket för just din skådningsplats beror på var du befinner dig. Troligen mellan 06:30 och 07:15.

3 Låt månen guida dig. Månens C-formade skäran pekar nedan till vänster mot den uppåtgående sol, och det är också där som du hittar Venus och Jupiter.

Bild: Stellarium
Venus och Jupiter ligger mindre än en månbredd från varandra den 13 november. Såhär kan det se ut kl 06:30 från Jönköpings horisont. Bild: Stellarium

4 Titta med fältkikare om du kan. Planeterna är ljusa men kan vara svåra att hitta när himlen blivit ljus. Efter soluppgången syns de inte för blotta ögat men kan gå att hitta med kikaren för den som är försiktig.

5 Skilj morgonstjärnorna åt. Venus är ljusare och ligger ovanför och lite till vänster om Jupiter. I kikaren ser du tydligt Jupiters runda skiva.

6 Kolla in Mars och Arcturus. Månskäran är vacker och värd en titt i kikaren. Innan himlen ljusnar syns två andra ljuspunkter i öster: röda jättestjärnan Arcturus är ljusast där gryningsljuset först kommer. Snett nedanför den till höger lyser en annan röd ”stjärna”, planeten Mars.

7 Följ planeternas dans. Mellan den 11 och 15 november är Venus och Jupiter nära varandra, men allra närmast den 13. På tisdag morgon den 14 november ligger Jupiter en bit till höger om Venus, som sjunkit en aning.

Planeternas möten – konjunktioner säger nördarna – är mystiskt vackra. Man kan få en känsla att de måste betyda något. För den vetenskapligt sinnade är de kanske en påminnelse om att planeterna rör sig alla i samma plan. Det är i sin tur en påminnelse att de alla, för sisådär 4,5 miljarder år sedan, föddes ur samma tunna, snurrande skiva av stoft, damm och gas som omgav den lika snurriga nyfödda solen.