Den 11:e december 1972 skedde den sista månlandningen. Uppdraget kallades Apollo 17, och astronauten Eugene A. Cernan blev den siste personen att sätta sin fot på månen. För några veckor sedan vid den 45:e årsdagen för projektets månlandning skrev den amerikanske presidenten Donald Trump under en ny rymdpolicy som syftar till att återigen sätta amerikanska astronauter på månen.

Policyn går under namnet Space Policy Directive 1 som hänvisar till att det i framtiden kan komma fler nya direktiv. Sammanfattningsvis klargör policyn att NASA’s officiella mål ska vara att återvända till månen med nya astronauter. Målet med detta är främst att lära oss mer om att leva på andra himlakroppar och införskaffa kunskaper inför ett framtida uppdrag till Mars. I talet innan signeringen sa Trump att ”Den här gången ska vi inte bara plantera vår flagga och lämna våra fotspår, vi ska etablera en ny grund för ett eventuellt uppdrag till Mars. Och kanske, någon dag, till många världar bortom.” 

President Trump signerar nya policyn

Den rymdpolicy som rådde innan signerades av Obama i juni 2010, och det är denna policy som nu får en uppdatering. Det som byts ut är paragrafen:

Set far-reaching exploration milestones. By 2025, begin crewed missions beyond the moon, including sending humans to an asteroid. By the mid-2030s, send humans to orbit Mars and return them safely to Earth.

Den ändras till:

Lead an innovative and sustainable program of exploration with commercial and international partners to enable human expansion across the solar system and to bring back to Earth new knowledge and opportunities. Beginning with missions beyond low-Earth orbit, the United States will lead the return of humans to the Moon for long-term exploration and utilization, followed by human missions to Mars and other destinations;

Den naturliga följdfrågan från dessa förändringar är naturligtvis; kommer det att hända något nu?

Uttalande om en utökad amerikansk rymdverksamhet har gjorts innan, och det som saknas i både presidentens uttalande och policyn är en konkret plan för hur månuppdragen faktiskt ska utföras. Policyn är naturligtvis en bra början för framtida månuppdrag, men detaljer för utförandet saknas ännu och vad som blir nästa steg efter det här vet vi inte. Uppgifter saknas även för en kostnadsplan och vem som ska finansiera projekten. De stora utgifterna för att bygga månraketer, landningsmoduler och tillhörande utrustning var den största anledningen till att Obama valde att stänga ner sin företrädare George W. Bush’s planer om att återvända till månen 2020. Obama valde istället att satsa på projektet ”Journey to Mars” som fokuserade på att skicka människor direkt till Mars istället för att först åka tillbaka till månen.

Det som banar väg för framtida rymduppdrag är att NASA tack vare Obamas intentioner är på god väg att klarställa raketen Space Launch System (SLS) samt rymdkapseln Orion. Dessa två projekt kommer att kunna ta människor långt utanför en omloppsbana kring jorden, men det återstår alltså ännu att se vart det blir.

Här kan du se hela signeringen med tal: President Trump Participates in a Signing Ceremony for Space Policy Directive – 1


 

Källor: https://spacepolicyonline.com/news/trump-policy-promises-moon-mars-and-beyond-will-this-time-be-different/

http://www.thespacereview.com/article/3395/1

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.