För några dagar sedan kom nyheten om att svenska ÅAC Microtec köper upp det skotska företaget Clyde Space. Med detta nyförvärv hoppas företagen på att komplettera varandras tidigare expertiser, och på så sätt fortsätta utveckligen för mindre satelliter. 

För den som inte känner till ÅAC Microtec startade företaget som en forskningsgrupp på Uppsala Universitet år 1996. Så småningom växte gruppen till ett center, och sedan ett företag specialiserat på mindre satelliter och den avancerade elektronik som möjliggör dem.

Clyde Space däremot har sin bas i Glasgow, Skottland, och har funnits sedan 2005. Företaget har även dem specialiserat sig på mindre satelliter, framför allt av typen CubeSat som i sin minsta form inte är större än 10×10×10 cm. Genom att kombinera enhetskuber kan dock även större satelliter byggas vilket bland annat KTH varit med och gjort.

Alfonso Barreiro, VD för ÅAC Microtec sedan oktober 2017

Beskedet om förvärvet kom via en videokonferens där Craig Clark, VD för Clyde Space, och Alfonso Barreiro, VD för ÅAC Microtec, berättade närmare om vad affären kommer att innebära. Berreiro är ny VD för ÅAC sedan i oktober och flyttade nyligen till Sverige för att påbörja sitt nya jobb. Han har bakom sig en gedigen och internationell rymdkarriär med en grund som ingenjör inom aerospace.

Affären beräknas ske den 30 januari 2018, och är en stor investering för ÅAC Microtec. Totalt betalar företaget cirka 294 miljoner kronor för att överta Clyde Space. Med sitt nyförvärv kommer dock ÅAC Microtec inta marknaden som en global ledare för småsatelliter och tillförlitliga system. Företaget kommer på så sätt även kunna erbjuda ett större utbud av teknologi, plattformar, system och komponenter för satelliter i olika storlekar där de minsta satelliterna är CubeSats och de största har en vikt runt 500 kg. Förutom detta ingår även missionsplanering och datahantering i vad företaget kan erbjuda. Efter affären kommer de tidigare ägarna till Clyde Space att äga 49% av aktierna i ÅAC Microtec, samt inta styrelseplatser.

Här kan du läsa mer om ÅAC Microtec i en intervju av Populär Astronomi med teknikchefen Emil Vinterhav: https://www.popularastronomi.se/wp-content/uploads/2017/06/2017_2_profil_vinterhav.pdf


Källor: Pressmeddelande från ÅAC Microtec

ÅAC Microtec

Intervju med Alfonso Barreiro