I Plönninge utanför Halmstad finns nu ett av Sveriges största amatörobservatorier – och skalmodellen Sweden Solar Systems märkligaste himlakropp.

Foto: R. Cumming
Här gömmer sig en interstellär komet. Charlotte Helin visar upp modellen. Foto: R. Cumming

Den 12 augusti invigdes det nya observatoriet av Dag Hultefors, ordförande i Hallands regionstyrelsens tillväxtutskott. På plats fanns även Gösta Gahm, astronomiprofessor och medgrundare till Sweden Solar System, som invigde en ny modell av solsystemets mest berömda inkräktare, den interstellära kometen ʻOumuamua.

Det nya Plönningeobservatoriet består av två små hus med tak som kan öppnar helt mot stjärnhimlen, och med varsitt teleskop. Som grannar har teleskopen amatörastronomerna i Hallands Astronomiska Sällskap, som nyligen flyttat in i den gamla Plönningegymnasiets rymliga lokaler.

Foto: R. Cumming
Astronomin är bra för regional tillväxt, tycker Dag Hultefors. Foto: R. Cumming

Här finns också basen för Science Safari, Hallands mobila vetenskapscentrum (se artikel i Populär Astronomi 2016/2).

Som Dag Hultefors förklarade i sitt invigningstal är det nya observatoriets ett stort steg mot ett nytt liv för Plönninge efter att det dess naturbrukskgymnasium lades ner 2014. Det är också ett steg i att främja naturvetenskap och innovation i regionen, menar han, och något som både regionen och dess företag alla önskar.

– Vi ser ett stort behov av ett ökat intresse för naturvetenskap, för att vi ska få till den gröna utvecklingen och innovationen, sa han.

Gösta Gahm höll tal för att berätta om och inviga modellen av ʻOumuamua. Den bisarra, avlånga interstellära kometen blir det senaste tillskottet i skalmodellen Sweden Solar System.

Foto: Halvard Nilsson
Den lilla, spjutformade himlakroppen ʻOumuamua kunde skymtas i modellens teleskop. Foto: Halvard Nilsson

– Den skapades kring en annan stjärna, nånstans långt därute i Vintergatan, och nu är den på väg ut igen i 100 000 kilometer i timmen, sa han.

Sweden Solar System har Globen i Stockholm som centrum och en skala på en till 20 miljoner. Det skapade en utmaning för Charlotte Helin som med hjälp av kollegorna i Hallands Astronomiska Sällskap byggde modellen. Hur skulle man visa upp en så liten himlakropp? I verklighet är `Oumuamua bara 230 meter lång, vilket innebär 0,3 millimeter på den halländska landsbygden.

Den genialiska lösningen var att göra en modell i lite större skala och montera i något som ser ut som ett teleskop.

– Den är egentligen åtta centimeter lång, avslöjar Charlotte och pekar ut precis var den sitter i modellen.

Sett genom teleskopet får betraktaren en närbild av `Oumuamua som blandar lika delar naturvetenskap, uppfinningsrikedom och humor.

Foto: R. Cumming
Aldona Hartwinska dokumenterar Sweden Solar System på polska med blogg, videor – och egentillverkade skyltar. Foto: R. Cumming

På plats för att dokumentera händelsen fanns polska bloggaren Aldona Hartwinska. Hon håller på att göra en resa genom Sverige och Sweden Solar System tillsammans med maken Adam. Idén kom till, berättar de, som en hyllning till hennes farfar, som delvis tränade i samma program som Polens ena astronaut Mirosław Hermaszewski. Resan dokumenteras på sajten pofikasz.pl och kanalen PoFIKAsz på Youtube – se hennes kortfilm om Sweden Solar System här.

Foto: R. Cumming
Uppemot ett hundra gäster samlades när Hallands nya observatorium invigdes. Orkestern spelade astronomiska melodier och fanfarer, och i den gröna Science Safari-bussen fick många prova på experiment. Foto: R. Cumming