Två astronauter ska vara välbehållna efter en dramatisk nödlandning i Kazakstan under torsdag förmiddag svensk tid. NASA-astronauten Nick Hague och hans ryske kollega Aleksej Ovtjinin var på väg till den internationella rymdstationen (ISS). Kort efter uppsändning från Baikonur-kosmodromen i Kazakstan uppstid ett problem med boosterraketerna. Besättningen tvingades göra en ovanligt brant nödlandning öster om Zjezkazgan, som ligger ungefär halvvägs mellan rymdhamnen och huvudstaden Astana.

Besättningen nåddes kort efter landningen av ett bärgningsteam. De rapporterades må bra och väntas återvända till Baikonur under torsdagen.

Den ryska rymdstyrelsen Roscosmos har enligt NASA tv tillsatt en statlig haverikommission om vad som hände. NASA:s chef Jim Bridenstine har också lovat en utredning om vad som gick fel.

Astronauterna i omloppsbana på ISS är beroende av fungerande ryska Sojuzfarkoster. Sedan rymdfärjan pensionerades 2011 är det endast Sojuzfarkoster som har kunnat transportera människor till stationen. Bemannade testflygningar med kommersiella farkoster byggda av Boeing och SpaceX väntas börja först i mars 2019.

Nick Hague och Alexej Ovtjinin framför sin rymdkapsel inför resan. Foto: NASA/Victor Zelentsov
Bild: NASA tv
Något gick fel över Kazakstan när boosterrakterna från Sojuzfarkostens första steg skulle släppas kort efter uppskjutningen. Bild: NASA tv

Just nu på rymdstationen tjänstgör tre astronauter som tillsammans med Hague och Ovtjinin skulle utgjort Expedition 57. Tyske ESA-astronauten Alexander Gerst är befälhavare och har sällskap av NASA:s Serena Auñón-Chancellor, och ryske Sergej Prokopjev. Så sent som den 9 oktober avslutades den förra expeditionen utan problem när tre astronauter åkte hem ombord på en Sojuzfarkost.

Uppdraget skulle bli Nick Hagues första rymdresa och Alexey Ovtjinins andra. Hague utsågs till astronaut 2013 samtidigt som svensk-amerikanska Jessica Meir. Han blev den första av den gruppen som tilldelades ett uppdrag till rymdstationen.

Mer om haveriet, som lär vara det allvarligaste vid en uppskjutning sedan Challenger-olyckan 1986, finns hos Russian Space Web, hos Space.com och hos NASA.

1 KOMMENTAR

  1. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

Comments are closed.