På skärtorsdagen stod det klart att svensk-amerikanska Jessica Meir kommer vara ombort på den planerade rymdfärden till den internationella rymdstationen, ISS, i september.

Jessica är ursprungligen född i USA, men vars mamma är från Västerås och har således både svenskt och amerikanskt medborgarskap. Hon blir därmed den andra svenska medborgaren i rymden efter Christer Fuglesang som gjorde sin första rymdresa till ISS i 2006.

Hon blev först uttagen som astronautkandidat 2013, och hon blev färdigutbildad astronaut 2015, efter 2 års studier i Nasas 21 Astronout Group. Men nu under skärtorsdagen 18:e april kom beskedet från NASA att hon kommer att vara en del av besättningen på en kommande rymdresa till ISS, planerad för den 25:e september redan i år. Enligt Nasas plan kommer vistelsen ombord på ISS vara till och med våren 2020.

Jessica Meir gör förberedande övningar inför vistelsen på ISS i Space Vehicle Mockup Facility vid NASAs Johnson Space Center. Bild: NASA

Själv skriver Jessica Meir på sitt Instagram-konto om meddelandet:
”Det är så hedrande och spännande att få följa med mina klasskompisar @Nasaastronauts i år”.

Tidigare har Jessica studerat på bland annat Stockholms universitet, tagit en masterexamen i rymdforskning på Internationella rymduniversitetet i Frankrike, men har också doktorerat inom marinbiologi vid Scripps Institution of Oceanogrraphy i San Diego, USA.