På skärtorsdagen stod det klart att svensk-amerikanska Jessica Meir kommer vara ombort på den planerade rymdfärden till den internationella rymdstationen, ISS, i september.

Jessica är ursprungligen född i USA, men vars mamma är från Västerås och har således både svenskt och amerikanskt medborgarskap. Hon blir därmed den andra svenska medborgaren i rymden efter Christer Fuglesang som gjorde sin första rymdresa till ISS i 2006.

Hon blev först uttagen som astronautkandidat 2013, och hon blev färdigutbildad astronaut 2015, efter 2 års studier i NASA:s Astronaut Group 21. Men nu under skärtorsdagen 18 april kom beskedet från NASA att hon kommer att vara en del av besättningen på en kommande rymdresa till ISS, planerad för den 25 september redan i år. Enligt NASA:s plan kommer vistelsen ombord på ISS vara till och med våren 2020.

Jessica Meir gör förberedande övningar inför vistelsen på ISS i Space Vehicle Mockup Facility vid NASA:s Johnson Space Center. Bild: NASA

Själv skriver Jessica Meir på sitt Instagram-konto om meddelandet:
”Det är så hedrande och spännande att få följa med mina klasskompisar @Nasaastronauts i år”.

Tidigare har Jessica studerat på bland annat Stockholms universitet, tagit en masterexamen i rymdforskning på Internationella rymduniversitetet i Frankrike, men har också doktorerat inom marinbiologi vid Scripps Institution of Oceanography i San Diego, USA.

2 KOMMENTARER

  1. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

Comments are closed.