I lite drygt 30 år har det Nordiska optiska teleskopet (Nordic Optical Telescope; NOT) stått på bergstoppen Roque de los Muchachos på kanarieön La Palma under finansiering av de nordiska länderna Danmark, Sverige, Norge, Finland och Island. Nu står det klart att efter oktober 2019 kommer det danska Århus universitet och det finska Åbo universitet åta sig ägandet och merparten av finansieringen av NOT.

Just nu ägs teleskopet av stiftelsen Nordic Optical Telescope Scientific Association (NOTSA), som består av ett sammarbete mellan Vetenskapsrådet från Sverige; Vetenskapsministeriet, Innovation och Högskoleutbildning från Danmark; Norges Forskningsråd och Finlands Akademi. Dock så kommer denna ägarmodell att demonteras då Vetenskapsrådet beslutat att dra sig ut. Räddningen för teleskopets framtid kommer därför att säkerställas genom ett samarbete mellan Åbo universitet och Århus Universitet. I ett pressmeddelande på finska uppger Åbo universitet att man tar över teleskopet med sina byggnader och Århus Universitet tar över teleskopets personal. På så vis, trots upplösningen av NOTSA-stiftelsen, kommer teleskopet att fortsätta at finansieras genom nordiskt samarbete. För Sveriges del så kommer Stockholm universitet att fortsätta att bidra med sin del till NOT, och får på så vis fortsatt tillgång till teleskopet.

Observatoriet på La Palma är beläget på ca 2300 meters höjd, och är ett av de bästa ställena i världen för att göra astronomiska observationer på. Detta utmärkta läget, den optiska kvalitet och omfattande instrumentering som NOT har tillgång till gör det till ett litet men mycket eftertraktat teleskop. NOT har länge spelat en viktig roll för flera områden inom astronomi och är med i många långsiktiga projekt där man studerar bland annat galaxer, supernovor, tvillingstjärnor, magnetisk aktiva stjärnor och solsystemet.

Foto av NOT taget från bergstoppen vid ca 2300 meters höjd. Själva teleskopsbyggnaden kan rotera 360 grader för att ändra teleskopets riktning. Bild: Jens Jessen-Hansen, Thomas Amby Ottosen / Nordic Optical Telescope Scientific Association

Seppo Mattila, professor inom astronomi på Åbo universitet har länge använt NOT. “På grund av sin smidighet är NOT särskilt lämpat för detektering av snabbt förändrande objekt såsom supernovaexplosioner. I framtiden kommer vi att använda teleskopet för att bland annat hitta synliga ljusekvivalenter till källor av gravitationsvågor. NOT spelar också en viktig roll i utbildningen av den nya generations forskare.” säger han.

Bild av Kattöganebulosan (NGC 6543) som tagits med NOT. Bild: Nordic Optical Telescope/Romano Corradi (Isaac Newton Group of Telescopes)

NOT har haft en väldigt intressant historia bakom sig hittills, och förhoppningsvis fortsätter den ett tag till. Upptäcktsmässigt så presterar NOT utöver förväntan för sin storlek när det gäller att lösa mysteriet om långa gammablixtar. Det finns också fortfarande planer på att låta teleskopet vara konkurrenskraftigt en bra bit in i framtiden, då nya instrument håller på att byggas. Förutom allt det vetenskapliga som teleskopet har bidragit till så finns det gott om andra anekdoter tillhörande NOT, såsom att det är det enda teleskopet i världen som har kört på en bil, inte tvärtom. Teleskopet har även medverkat i den danska deckarromanen “Nattens gerning” av Bille & Bille.

(Vänster:) NOT-teleskopet inuti kupolen. (Höger:) Mindre smickrande foto av NOT under dåliga väderförhållanden som orsakat många sämre ordvitsar från astronomer som utför ”NOT observing”. Bild: Per Calissendorff