För nionde året i rad arrangerar Svenska Astronomiska Sällskapet multievenemanget Astronomins dag och natt – i år med tema Jorden 2.0. Ett 40-tal föreningar, sammanslutningar, science centers, lärosäten, institut och individer bidrar till programmet som i år innehåller både fysiska och digitala evenemang.

Astronomins dag och natt är en av Sveriges största vetenskapsfestivaler och samlar landet under mottot att göra rymden tillgänglig för alla, med evenemang på många olika orter i Sverige. Nytt för i år är att en stor del av programpunkterna även hålls digitalt. En anpassning till coronapandemin, såklart, men också med fördelen att festivalen blir tillgänglig för ännu fler rymdintresserade.

Festivaldagen var planerad att sammanfalla med premiären av utställningen med samma namn som årets festivaltema – Jorden 2.0.  Tuvalie Mellin, projektkoordinator för Astronomins dag och natt, berättar att utställningen har fått skjutas på framtiden men att festivalen kommer att genomföras som planerat – om än med vissa förändringar i schemat.

– Egentligen var tanken att vi skulle visa utställningen ”Jorden 2.0” runt om i landet men den har fått flyttas fram till år 2021. Precis som för alla andra arrangörer det här året har pandemin gjort att vi snabbt behövt tänka om. Tillsammans har vi nu försökt skapa något som är coronasäkert, tillgängligt och med ett program som kan passa alla, både ålders- och kunskapsmässigt, säger hon.

Med årets tema Jorden 2.0 vill festivalen sätta fokus både på jorden och på nyupptäckta planeter i andra delar av universum. Temat är aktuellt med förra årets nobelpris i fysik som delades ut till Michel Mayor och Didier Queloz, som 1995 presenterade sin upptäckt av den allra första upptäckta planeten utanför vårt solsystem, en så kallad exoplanet. Sedan dess har astronomerna hittat fler än 4 000 andra exoplaneter. Och fler lär det bli.

I sökandet efter exoplaneter är alla särskilt spända på upptäckter av planeter som skulle kunna hysa liv. Astronomerna letar därför efter jordlika planeter, alltså steniga klot, inom det som kallas för den beboeliga zonen – området i ett solsystem där planetens avstånd från sin stjärna är lagom varmt för att flytande vatten ska kunna existera. Ett antal kandidater har redan hittats, till exempel planeten TOI-700 d som ligger nästan nästgårds med oss (”bara” 100 ljusår bort) och två planeter runt Teegardens stjärna.

Konstnärlig illustration av exoplaneten TOI-700 d. Bild: NASA Goddard Space Flight Center

En av de digitala programpunkterna den 26 september är en föreläsning av Carina Persson, astronom vid Chalmers tekniska högskola, som kommer att prata just om de tusentals planeter som forskare upptäckt utanför vårt solsystem. Även om forskarna gjort många upptäckter de senaste 25 åren och en del av dem haft vissa likheter med jorden menar Carina Persson att vi har långt kvar att hitta en planet värd titeln ”jorden 2.0”. Men hon är ändå hoppfull inför framtiden.

– Trots miljarder planeter i vår hemgalax har vi fortfarande inte hittat liv eller beboeliga planeter. Är vi ensamma trots allt? Mätningarna av de osynliga planeterna är dock svåra att genomföra. Nu lovar extremt känsliga instrument på nya rymdteleskop hopp om sökandet efter jordliknande planeter med förutsättningar för liv.

En av programpunkterna är online-föreläsningar med några av Sveriges ledande forskare – geografen Hakim Abdi, rymdfysikern Jan-Erik Wahlund och astronomen Carina Persson. Bilder: NASA (Cassini); NASA Ames/JPL/T. Pyle (exoplanet Kepler-186f); Chalmers; H. Abdi; J.-E. Wahlund

Programmet för årets Astronomins dag och natt innehåller livesändningar, föredrag, samtal och andra aktiviteter. Fysiska träffar hålls i band annat Västervik, Mariestad, Mullsjö, Linköping, Luleå, Lund, Norrköping, Laholm, Arvika, Karlstad och Borlänge. Arrangörerna utlovar att de kommer att vidta åtgärder för att minska smittspridning på evenemangen. Programmet uppdateras kontinuerligt, se Astronomins dag och natts hemsida för aktuellt schema.

Tuvalie Mellin ger några tips inför festivaldagen.

– Programinnehållet bjuder på några av landets absolut främsta forskare som föreläser inom olika områden. För första gången någonsin visas också kopior på de instrument som fanns på Saturnussonden Cassini upp för allmänheten, de kommer direkt från NASA till Tekniska museet i Stockholm där vi livesänder. Det går också att ta del av rymdodlingsreportage, rymddans och experiment. Och så bjuds det på både sol- och stjärnskådning om vädret tillåter. Månen och flera av planeterna är själva med och dansar över himlavalvet under Astronomins dag och natt!