Nobelpriset i fysik 2019 tilldelas de schweiziska astronomerna Michel Mayor och Didier Queloz för upptäckten av de första planeterna runt andra, vanliga stjärnor. De delar priset med kanadensisk-amerikanske Jim Peebles, länge en frontalfigur inom kosmologin.

Tillsammans, resonerar Nobelkommittén, har trion gjort stora bidrag till det de senaste seklets mest omvälvande astronomiska upptäckter: att universum expanderar, och att vår planet är långt i från den enda i rymden. 

Valet av Mayor och Queloz är inte kontroversiellt. Det var tack vare deras pionjärinsatser med instrument som spektrografen HARPS som det blev möjligt att upptäcka hur tecken i stjärnornas spektrum avslöjar planeter som kretsar kring dem.

ESO/M. Kornmesser/Nick Risinger (skysurvey.org)
Planeten som startade allt: 51 Peg b blev den första ”heta Jupiter” och den första upptäckten av många irån Mayor, Queloz och deras forskargrupp. Bild: ESO/M. Kornmesser/Nick Risinger (skysurvey.org

Att de delar med en astrofysiker av annat slag löser också problemet att exoplaneternas tredje stora namn, Geoff Marcy, som var till exempel tillsammans med Mayor och Queloz tippad för priset 2008 och 2013, fick lämnade jobb efter en utredning om sexuella trakasserier.  

Jim Peebles har tidigare fått andra utmärkelser för sitt arbete med universum, den kosmiska bakgrundsstrålningen och den mörka materian. Han delade Crafoordpriset 2005 med Jim Gunn och Martin Rees, och fick även Shawpriset 2004.

Pressmeddelande hos Nobelprize.org

Läs vår intervju med Michel Mayor från 2008

1 KOMMENTAR

  1. The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you.

Comments are closed.