Strax före jul träffas solsystemets jättar på himlen i det mest spektakulära mötet sedan medeltiden. Tillsammans bildar då Jupiter och Saturnus en starkt lysande ’julstjärna’ synlig med blotta ögat! Håll utkik strax efter solnedgången den 21:a december.

Fenomenet kallas konjunktion och innebär att två himlakroppar, i det här fallet planeterna Jupiter och Saturnus, passerar nära varandra sett från jorden. Det är inte ett sällsynt astronomiskt fenomen ens de två jätteplaneterna emellan – tvärtom sker det ungefär vart 20:e år när Jupiter jagar ifatt Saturnus i sin bana.

2020 års konjunktion mellan Jupiter och Saturnus är dock speciell på flera sätt, inte bara för att den råkar sammanfalla med vintersolståndet och ett julfirande som även i övrigt kommer att skilja sig från det normala. I år passerar planeterna dessutom närmare varandra än de gjort sedan år 1623. Då blockerade emellertid solen observationsmöjligheterna, och en nära konjunktion lika tydlig och lätt att observera som årets har inte inträffat sedan medeltiden, närmare bestämt år 1226!

Simulering av hur konjunktionen kan se ut strax efter solnedgången den 21:a december. Saturnus och Jupiter bildar vad som liknats vid en julstjärna. Bildkälla: NASA

Årets stora konjunktion hittar Jupiter och Saturnus så nära som 0.1 grad ifrån varandra på himlen. Det innebär att de kan fångas i samma synfält med teleskop. I verkligheten är avståndet dock betydligt större – under den närmsta passagen på himlen befinner sig de båda planeterna hundratals miljoner kilometer ifrån varandra.

Även om kikare och teleskop kan sätta ytterligare guldkant på observationerna har du goda chanser att få se skådespelet även med blotta ögat. Ta med lite knäck och några skumtomtar ut strax efter solnedgången och se till att ha fri sikt för att hinna se planeterna innan de försvinner bakom horisonten. Håll utkik efter vad som framträder som två ljusstarka stjärnor i sydväst ovanför horisonten. Du behöver inte vänta till måndag – tjuvkikar du redan nu kan du följa Jupiter när hon jagar ifatt Saturnus på himlen. Planeterna kommer att vara synliga ungefär till årsskiftet, då Saturnus bleknar i skymningen.

Vi håller tummarna för bra väderförhållanden – nästa chans att se ’julstjärnan’ kommer nämligen inte förrän 2080, och då i gryningen i mitten av mars. 

Saturnus och Jupiter efter solnedgången den 13:e december i Shenandoah National Park, Virginia. Jupiter är ljusstarkast och finns snett till höger nedanför Saturnus. Planeterna närmar sig varandra på himlen fram till den stora konjunktionen den 21:a december. Bildkälla: NASA/Bill Ingalls.

2 KOMMENTARER

  1. Do you mind if I quote a couple of your articles as long asI provide credit and sources back to your website?My blog site is in the very same niche as yours and my users would certainly benefit from some of the information you present here.Please let me know if this okay with you. Thanks!

Comments are closed.