I januari 2021 får Populär Astronomi en ny redaktör: astronomen och journalisten Katrin Ros från Lund! Vi välkomnar Katrin med några korta frågor så att ni läsare får chansen att lära känna henne redan nu. 

PA: Hej Katrin! Vem är du?
Jag bor i Lund, forskar i astrofysik och kommer att disputera med min avhandling som handlar om hur planeter bildas nu under nästa år. Sedan tidigare är jag också utbildad vetenskapsjournalist, är väldigt intresserad av populärvetenskap och så älskar jag förstås att skriva.

PA: Om du fick välja tre ord för att beskriva dig själv, vilka skulle det vara?
Positiv, öppen, drivs av att lära mig nya saker.

PA: Vad i universum fascinerar dig mest? Minns du ditt första ”rymdminne”?
Jag har turen att doktorera inom det som fascinerar mig allra mest, nämligen planetbildning. Att vi kan skicka rymdsonder till asteroider och undersöka stenar på deras ytor och därmed lära oss någonting om hur solsystemet bildades, och hur exoplanetsystem just nu håller på att bildas, tycker jag är helt otroligt.

Mina allra första ryndminnen är stjärnhimlen, kalla klara vinterkvällar i skogen i Blekinge där jag växte upp. Stjärnhimlen är ju liksom rymdens oändlighet och jag var redan som liten fascinerad över allt som vi inte vet ännu om allt som finns där.

PA: Hur känner du inför att ta över som redaktör?
Superspännande! Det ska bli så himla roligt att få ägna mig mer åt populärvetenskap och kommunikation, och jag ser fram emot att få lära känna läsarna och er som redan jobbar med tidningen på ett eller annat vis.

PA: Hur vill du att tidningen ser ut om ett år?
Den tidigare redaktören, Robert Cumming, har ju gjort ett fantastiskt jobb och jag hoppas att jag kan fortsätta utveckla tidningen i samma riktning. Jag tror att det finns ännu fler rymd- och astronomiintresserade i Sverige som skulle gilla vår tidning, och ett av mina mål är att vi ska kunna nå ut till dem också. Jag vill också att läsarna ska få lära känna fler av våra rymd- och astronomiforskare bättre och att vi ska bli ännu snabbare och mer heltäckande på rymdnyheter. De digitala kanalerna kommer självklart att fortsätta vara ett superviktigt komplement till papperstidningen för detta!

Varmt Välkommen Katrin! 🚀🌟