Omslaget till 100 astronomiska-boken ”Universum på glänt – hundra år av svensk astronomi”. Omslaget visar Frida Palmér framför meridiancirkeln vid Lunds universitet år 1929. (Foto: Lunds universitet)

”Superrymdåret” 2019 var året då det var jubileum både för månlandningen (50 år), internationella astronomiska unionen IAU (100 år) samt för Svenska astronomiska sällskapet, även där otroliga 100 år. Med idéhistoriken Johan Kärnfelt i spetsen drevs bloggen ”100 astronomiska”, tillsammans med sekreterare och dåvarande ordförande för Svenska astronomiska sällskapet, Dan Kiselman respektive Jesper Sollerman. Målet var att lyfta 100 guldkorn från de senaste 100 åren av svensk astronomihistoria.

Nu har den gedigna bloggen med hela 36 författare blivit bok, där varje inlägg har blivit ett kapitel för sig. Det är en 336 sidor lång historia som vi på Populär Astronomi ändå får säga att vi tycker gör sig väldigt bra i bokformat.

Inför uppstarten av bloggen pratade vi med Johan Kärnfelt om vilka förväntningar han hade redan då. Nu har vi varit i kontakt igen, för att summera både bloggen, boken och vad som enligt Johan Kärnfelt varit ”det mest galna projekt” han någonsin gjort.

– Vi publicerade två, kanske tre inlägg per vecka i ett år. Det skickades säkert tusentals mail fram och tillbaka till författarna för att få allt att gå ihop, berättar Johan Kärnfelt. 

Att göra bok av blogg har visat sig inte vara helt lätt utan har krävts en hel del arbete, i att både göra ett omfattande index och skriva ut de länkar där vi  läsare finner videoklipp, radioinslag och referenser.

– Bland annat har vi skrivit ut länken till videoklippet från Saltsjöbaden där många svenska astronomer som faktiskt nämns i bloggen figurerar, vilket jag tycker är jättehäftigt, fortsätter Johan Kärnfelt, som håller många av inläggen varmt om hjärtat, framförallt de lite mer personliga.

Det svartvita videoklippet inspelat vid Saltsjöbadens observatorium i Stockholm,
från 1930-talet med Per-Olof Lindblad som berättarröst. Videoklippet och inlägget i sin helhet finns som inlägg nr. 46 i 100 astronomiska-bloggen.

Att bloggen skulle bli bok visste Johan Kärnfelt redan tidigt i projektet och nämner det flyktiga tillstånd som internet kan befinna sig i:
– Bloggen kommer få ligga kvar, vem vet hur WordPress ser ut om 10 år? säger Johan Kärnfelt och fortsätter, medan han glatt visar upp boken över zoom:
– Den här boken kommer finnas kvar en bra tid. 

Här landar alltså projektet vars idé kläcktes någon gång år 2018 över en öl på en krog i Göteborg, färdigpaketerad som bok och Johan Kärnfelt, Dan Kiselman och Jesper Sollerman kan med en nöjdhet klappa sig på axlarna över ett gediget redaktörsarbete. 

Boken Universum på glänt: Hundra år av svensk astronomi, går att köpa via förlaget Vulkan här.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.