Idag invigs ett nytt objekt i världens största skalenliga modell av solsystemet, Sweden Solar System, där Globen i Stockholm representerar solen. Det är Uddevalla som får en himlakroppsmodell i form av Varda och dess måne Ilmarë, som båda befinner sig i det kalla Kuiperbältet utanför den yttersta planeten Neptunus i solsystemet. 

Varda och Ilmarë, observerade med Hubble-teleskopet. BIld: Hubble Space Telescope/Will Grundy, D. Bamberger

Varda är en sten- och iskropp på ungefär 800 kilometer i diameter, vilket motsvarar halva Sveriges längd från norr till söder. Det betyder att den är ett jämförelsevis ganska stort transnepunskt objekt, och möjligen är den till och med en dvärgplanet. Med ett närmsta avstånd till solen av 40 astronomiska enheter, alltså 40 gånger avståndet mellan jorden och solen, och ett längsta avstånd på 53 astronomiska enheter är banan elliptisk och den hinner befinna sig både innanför och utanför dvärgplaneten Plutos bana under ett varv.

Bakom modellen av Varda står inredningsarkitekten Julia Niklasson, som under Astronomins dag och natt 2017 vann tävlingen om att skapa ett nytt objekt som skulle ansluta till de 25 då existerande modellerna i Sweden Solar System. Förslaget utseddes till vinnare av den dåvarande redaktionen för Populär Astronomi, tillsammans med initiativtagarna till Swedish Solar System, Gösta Gahm och Nils Brenning. Julia är själv ursprungligen från Uddevalla och ville därför göra ett objekt som knöt an till hemstaden. Hennes Varda är dessutom i Bohusgranit, ett lokalt material, och för det inte helt enkla arbetet att göra en rund himlakroppsmodell av sten har hon samarbetat med bildhuggaren Aiman Esper, som är verksam i Uddevalla. Under dagens invigning på Bohusläns museum i Uddevalla finns Julia på plats för att berätta om utformningen av modellen. Det bjuds också bland annat på rymdig familjemusik och inte minst stjärnskådning med Astronomisk Ungdom under kvällen.

Här kan du se programmet för invigningen 4 september.

Omslagsbilden överst är gjord speciellt för invigningen av Varda, av Filip Cizek.

Konstnärlig illustration av ett Varda-liknande objekt, med solen som en ljusprick i fjärran. BIld: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)