Under konferensen Astronomdagarna i Göteborg finns något för alla – under dagarna presenterar professionella astronomer sina nya forskningsrön och under torsdagskvällen öppnas det upp för allmänheten med både utdelning av Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendium och den populära Nordenmarksföreläsningen. Torsdag 6 oktober klockan 18.30 är det dags – antingen på plats i Kårhuset på Chalmers, eller kan du följa livesändningen här.

Niklas Engelhardt Önne. Foto: Viktor Stubbfält

Varje år delar Svenska Astronomiska Sällskapet ut Rosa Tengborgs ungdomsstipendium – i år går det till den 21-årige astrofotografen och rymdinspiratören Niklas Engelhardt Önne.

– Det känns såklart fantastiskt, säger Niklas. Inte bara för att all tid och energi jag lagt ner på ideella engagemang uppmärksammas, utan det glädjer mig även att astronomi-Sverige uppskattar, värdesätter och uppmuntrar det som står mig så varmt om hjärtat, nämligen att inspirera unga att följa sina rymdigaste drömmar.

Niklas rymdengagemang startade när han för fyra år sedan först deltog i Rymdforskarskolan som anordnades av Astronomisk Ungdom i Stockholm. Sedan dess har han hunnit med att starta upp och driva flera föreningar anslutna till Astronomisk Ungdom, vara både handledare och projektledare för Rymdforskarskolan och arrangera både astrofotografiläger och fysik- och astronomiläger.

– När jag först kom i kontakt med AU kändes det som att en ny dörr öppnades, då jag insåg att jag inte var ensam med mitt intresse, berättar han. Under de år som gått sedan dess har jag insett att den känslan jag får under en stjärnhimmel går att återskapa genom att omringa sig av människor som inspirerar en. Jag vill att andra också ska få känna den känslan av hopp och inspiration jag själv får av att umgås med likasinnade som delar mina drömmar. Jag vill att fler ska få uppleva hur livgivande det är att se vår galax med egna ögon.

Förutom det stora engagemanget i föreningsverksamheten driver Niklas också  astrofotografi-konto på Instagram, där hans bilder även blivit prisade. I framtiden vill han fortsätta inspirera andra och efter att ha avslutat sin kandidatutbildning i fysik planerar han at fortsätta läsa vidare på masterprogrammet i teoretisk fysik med inriktning mot kvantfält och strängteori vid Uppsala universitet.

– Rymden och astronomin kommer alltid ha en viktig roll i mitt liv, säger Niklas. Även om jag planerar att gå mer åt det teoretiska hållet och forska inom fundamental fysik så kommer min fascination för astronomi aldrig att lägga sig. Universum är för stort för att inte utforskas. Rymden kommer alltid vara en stor inspirationskälla såväl i forskaryrket som i personliga sammanhang. Som forskare hoppas jag kunna bidra till vår kollektiva förståelse för hur universum fungerar på en fundamental nivå. Slutligen kommer jag alltid att jobba för att uppmuntra ungas rymdintresse och inspirera till vidare studier.

Föreläsning för alla: Var i rymden finns drägliga förhållanden för liv?

Bild: Dainis Dravins/ESA/Hubble, N. Bartmann

Årets Nordenmarksföreläsning har titeln ”Planeter, planeter, planeter! Var i rymden finns drägliga förhållanden för liv?” och hålls av Dainis Dravins, professor emeritus vid Lunds universitet.

– Ute i rymden finns en massa planeter med allehanda egenskaper, svarar Dainis på frågan om vad föredraget kommer att handla om. Snart hoppas man hitta även ”jordliknande” planeter men kommer de verkligen att vara lika jorden? Kommer där också finnas natt och dag, årstider, istider och vulkanisk kontinentaldrift? Och om vi fritt kunde önska oss, hur skulle den mysigaste planeten i universum vara beskaffad?

Nordenmarksföreläsning anordnas traditionellt i samband med Astronomdagarna för att uppmärksamma god astronomisk föreläsningskonst. Senast den hölls var hela tre år sedan – detta är alltså en chans du inte vill missa!

Stipendieutdelningen och Nordenmarksföreläsningen hålls torsdag klockan 18.30 i RunAn, Kårhuset, Chalmers i Göteborg och är öppna för allmänheten. Kvällen direktsänds även här.

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.