Äntligen är det augusti igen, och då väntar årets mest spektakulära meteorregn: Perseiderna. Den 12-13 augusti når den sitt maximum.

Perseiderna återkommer i augusti månad varje år, och har sitt ursprung från kometen Swift-Tuttle vilken efterlämnar partiklar i sin bana. När jorden skär genom denna bana faller då dessa partiklar genom jordens atmosfär, där de brinner upp. Och det är alltså dessa spår som vi kan se som ”stjärnfall” under den kommande helgen bara vädret tillåter det. Även om Perseiderna är aktiva under en längre period, så når de nämligen sitt maximum under lördag och söndag.

Utöver vädret kan även månskenet störa, men meteorerna är så pass frekventa att du bör kunna se flertalet av de ljusstarkare stjärnfallen även då månen lyser. I år har vi dessutom tur – vi är nära nymåne, vilket betyder att endast en smal månskära syns, och omkring midnatt befinner den sig dessutom fortfarande nära horisonten i större delen av landet.

Meteorregnet ser ut att ha sitt ursprung i stjärnbilden Perseus, som runt midnatt befinner sig i nordost. Strax under ser du Plejaderna, och Jupiter befinner sig i öster.

Perseiderna kan dock skådas över hela himlen och för att kunna se dem behöver du hitta en någorlunda mörk plats, med så fri horisont som möjligt. Den bästa tiden för observationer är runt 02.00-03.00 lokal tid, enligt International Meteor Organization. Försök att titta en bit upp på himlen, och mot den mörkaste delen av himlen, så har du störst möjlighet att få syn på dem.

Ett bekvämt sätt att observera meteorer är att sitta i en solstol med en filt runt sig. Glöm inte att hålla koll på väderleksrapporten, och kanske förbereda något varmt att dricka.

Lycka till i sensommarnatten!