Äntligen dags för James Webb-teleskopet – vi tar en titt på det svenska bidraget till nya superteleskopet. Vi träffar också författaren som vill göra kvantfysiken mänsklig och kollar på exomånupptäckter, magnetism och framtidens jätteteleskop.

På omslaget:
Djuprymdsbild av Hubble, som representerar de tidigaste galaxerna vi då kunde se. Med James Webb-teleskopet (illustration) hoppas forskare kunna se ännu längre tillbaka i tiden – till universums allra första galaxer. Bild: NASA, ESA, and S. Beckwith (STScI) and the HUDF Team.
Innehåll och artiklar:
Astronytt: Rapport från astrofestival, vinnarbilder, ny rymdlag och träsatellit.
Infosfären: Yvette Gustafsson om kretslopp i rymden.
Krönika: Jonathan Lindström om Jupitermånarna.
Exomånarnas tid är här. Sakari Nummila om upptäckten av månar i andra planetsystem.

Dags för uppskjutning. James Webb-teleskopet närmar sig start och Katja Lindblom har pratat med Kay Justtanont, som var en av tio projektledare som drev arbetet framåt under de tidigare stadierna.
Stjärnhimlen, sol, måne och planeter av Per Ahlin.
En astronomisk anglicism. Gunnar Welin om språkliga stötestenar i astronomin.

Profil: Julia Ravanis ger kvantfysikens universum ett mänskligt sammanhang. Anna Härdig träffar författaren med en fot i kvantfysikens värld och den andra i humaniorans.
Varifrån kom du, magnetismen? Laura Koponen om kosmologins okända kraft.
Bildkryss: Vinn ett ex av boken Till tidens slut av Brian Greene.

Skåda stjärnor med kilometerstora teleskop. Lundaastronomerna Dainis Dravins och Colin Carlile om kommande Tjerenkovteleskop.
Messierkatalogen steg för steg: Björn Stenholm om en spiralgalax i stjärnbilden Berenikes hår.
Nya böcker m.m. Filmatiserad sci-fi-klassiker och kvantfysik.
Ehrenberg går på djupet: Maria Ehrenberg om drakgalaxer.

Inslag från Astronomisk Ungdom. Cornelia Ekvall om sommarens rymdforskarskola som samlade gymnasielever över hela landet och om hedersstipendiet som gick till Bengt Gustafsson. Louise Drevinger intervjuar Jennifer Andersson som blir hedersmedlem i Astronomisk Ungdom.
Så får du tag i Populär Astronomi
Vill du få Populär Astronomi hem till dig? Prenumerera så kan du vara säker att få läsa varje nummer.
Vill du läsa Populär Astronomi i din mobil, ipad eller surfplatta? I appen Readly får du både Populär Astronomi och massor med andra tidningar: läs mer hos Readly.
Du kan köpa Populär Astronomi i välsorterade tidningsbutiker. Ta kontakt med oss om du behöver hjälp med att få tag i tidningen.
Ge bort Populär Astronomi till någon du tycker om
Ge bort en prenumeration som present så kan du skänka rymdglädje i ett helt år till någon du tycker om. Läs mer på vår sida om prenumerationer.
Ung? Få Populär Astronomi som medlem i Astronomisk Ungdom
Populär Astronomi är medlemstidning för både Svenska Astronomiska Sällskapet och dess ungdomsförbund Astronomisk Ungdom. Som medlem i Astronomisk Ungdom kan du välja att få Populär Astronomi. Läs mer om hur du blir medlem i Astronomisk Ungdom.
Prenumerera på Populär Astronomi så stöttar du Svenska Astronomiska Sällskapet
Som prenumerant på Populär Astronomi är du också medlem i Svenska Astronomiska Sällskapet, som 2019 firade hela 100 år sedan det grundades. Sällskapet anordnar föredrag och utflykter, ger bidrag och koordinerar festivalen Astronomins dag och natt. Läs mer på hemsidan astronomiska.se eller följ Svenska Astronomiska Sällskapet på Facebook.