Det supermassiva svarta hålet i vintergatans centrum, det är ju känt för att vara rätt litet och klet, kosmiskt sett. Men för bara 350 år sen var det i varje fall mycket mer aktivt och strålade mer än vad det gör nu. Detta vet man därför att ett näraliggande gasmoln – 350 ljusår från svarta hålet – visar tecken på en dusch av strålning från just rätt håll. Mer på Spaceflight Now….

Bild: ESA, M. Revnivtsev (IKI/MPA)
Molnet Sgr B2 (t v) reflekterar gammastrålning från svarta hålet i galaxens centrum. Bild: ESA, M. Revnivtsev (IKI/MPA)


Magnetarer är som pulsarer, fast snäppet värre. En magnetar är ett slags neutronstjärna som lyser i röntgen- och gammastrålning, sannolikt pga starka magnetfält nära ytan. Nu har astronomer från Australien upptäckt en stor bubbla runt omkring en känd magnetar. Det verkar som magnetaren en gång var en massiv stjärna, kanske 30 gånger tyngre än solen. Sådana stjärnor är bra på att blåsa bubblor, iaf innan de smäller som en supernova. Läs mer på SpaceRef….

Bild: Robert S. Mallozzi (UAH/NASA MSFC)
Samlarbild på en magnetar, som den kanske skulle se ut. Bild: Robert S. Mallozzi (UAH/NASA MSFC)