Jakten på de allra första och äldsta stjärnorna intensifierar. Nu har ett internationellt team med australiensiska Anna Frebel i spetsen upptäckt en stjärna som har en mindre järnhalt än någon annan stjärna – 300.000 gånger mindre än solen. Troligen bildades stjärnan mycket tidigt efter big bang och galaxens uppkomst. Vad den består av skvallrar om hur de första stora stjärnorna levde och dog.
Artikel i Nature
Pressrelease från Australian National University
Pressrelease från Uppsala universitet

Bild: STScI Digitized Sky Survey ©1994, 1994 AURA Inc.; ANU/Magnum Telescope
Bilden visar stjärnan som numera ligger etta på järnbristtoppen, HE 1327-2326. Stjärnan som nu har näst lägst järnhalt upptäcktes 2002 av ett team lett av astronomer från Uppsala. Svenska forskare finns även bland den nya rekordstjärnans upptäckare. (Bild: STScI Digitized Sky Survey ©1994, 1994 AURA Inc.; ANU/Magnum Telescope)