Syremolekyler behövs när stjärnor bildas – inte för att utomjordingar ska kunna andas, utan för att kyla ner gasen som sedan bildar stjärnor och planeter. Syret har dock varit mycket svårt att upptäcka i rymden. Nu äntligen har svenska satelliten Odin sett den efterlängtade syrgasen, i ett område där stjärnor håller på att bildas. Bakom upptäckten ligger stockholmsastronomerna Bengt Larsson och René Liseau, som ska presentera resultaten på Internationella astronomiska unionens symposium om astrokemi i Kalifornien i slutet av augusti.
Pressmeddelande hos Stockholms observatorium
Abstrakt på IAU-symposiets webbsida

Bild: Adam Block (KPNO Visitor Program)/NOAO/AURA/NSF
Här har Odin äntligen sett syremolekyler, i denna nebulosan nära stjärnan Rho i Ormbärarens stjärnbild. Det finns rejält mycket mindre molekylärt syre där än man trodde, och astrokemister lär ha att göra för att förklara varför. (Bild: Adam Block/KPNO Visitor Program/NOAO/AURA/NSF)


Rymdfärjan Discovery har kommit fram till Internationella rymdstationen (Astrowebb). Dock lossnade delar av färjans skumisolering under uppskjutning, och NASA har bestämt att lägga hela rymdfärjeprogrammet på is tills man utrett händelserna. NASA-ingenjörerna tror emellertid inte att problemen innebär någon fara för astronauternas hemresa den 7 augusti (Spaceflight Now).