Bild: Uppsala universitetVartannat år träffas Sveriges amatör- och proffsastronomer för att diskutera aktuell och framtida forskning. Nu på fredag och lördag är Uppsala universitet värd för årets
Astronomdagar. Som är brukligt inom astroforskning nuförtiden är nästan alla presentationer på engelska. Ett undantag blir när Marie Rådbo på fredagskvällen reder ut huruvida natthimlens stjärnor lyser de för evigt. Hennes föredrag är öppet för allmänheten. Bland de andra höjdpunkter ska Nils Andersson berätta hur nära man har kommit att fånga upp gravitationsvågor från rymden, Gabriella Stenberg uppdaterar om det planerade nya observatoriet i Umeå, och Jan-Erik Wahlund kommer med det senaste från Cassini-sondens besök hos Saturnus och dess månar.
Pressrelease från Uppsala universitet (på svenska)
Programmet för mötet (på engelska)