Nästa spiralarm ut i galaxen, Perseus-armen, ligger bara 6 400 ljusår bort – det är blott hälften så långt som några tidigare mätningar visade. De nya mätningarna har gjorts av ett kinesiskt-amerikanskt-tyskt forskarlag, men hjälp av VLBA, ett pärlband av stora radioteleskop över hela världen, och en stjärnhop med starkt radiostrålande masrar därborta i Perseus-armen. Teleskopen mätte upp hur mycket stjärnhopen flyttade på sig jämfört med bakgrunden, beroende på var jorden var i sin bana runt solen. Enkel triangulering alltså, fast flyttningen var ungefär lika stor som en tvättmaskin sedd från månen. Till exempel.
Artikel på New Scientist Space
Originalartikeln på ArXiv.org
Artikel hos tidsskriften Science

Bild: (c) Science
En skiss på hur Vintergatans spiralarmar ligger. Stjärnhopen W3OH ligger i den så kallade Perseus-armen, 6.400 ljusår från solen. (Bild: Y. Xu et al/©Science)