Vår galax håller på att gå samman med en hittills okänd galax – och det är först nu som man har fått syn på den. Den nya galaxen ligger mer eller mindre mitt i vår egen, men är så pass utspridd att det är bara genom ohyggliga mängder mätningar på dess stjärnor som man kunnat skönja den. Bakom upptäckten ligger kartläggningsprojektet Sloan Digital Sky Survey.

Annan ny forskning har visat att Vintergatan slår på sina ställen som en flagga i vind. Galaxen är nämligen inte helt platt, och en ny analys tyder på att det är granngalaxerna de Magellanska molnen, med hjälp från den osynliga mörka materian, som orsakar Vintergatans skumma utbuktning.

Bild: NASA/JPL-Caltech/S. Stolovy (SSC/Caltech)
Vintergatans händelserika centrum är det som syns på denna nya bild, tagen av rymdteleskopet Spitzer. Nya maffiga bilder på de Magellanska molnen hittar du istället här. Den nya galaxen finns det dock inga kort på – man kanske kan titta istället mot Jungfruns stjärnbild och använda fantasin. Bild: NASA/JPL-Caltech/S. Stolovy (SSC/Caltech)