– Den här planeten är faktiskt den första och enda planet som hittills upptäckts som stämmer överens med teorier om hur vårt solsystem kom till.
Det säger astronomen Uffe Gråe Jørgensen, från Niels Bohr-Institutet i Köpenhamn, om en nyupptäckt planet runt en liten röd stjärna 28.000 ljusår bort. Planeten är snudd på den minsta som upptäckts, 5,5 gånger jordens massa (plus minus en faktor två), och den snurrar i en bana cirka 400 miljoner kilometer från stjärnan. Det är ganska långt ut, men för en gångs skull är det ungefär det som teoretikerna säger om hur solsystem borde bildas.
Artikel på nature.com
Pressmeddelande hos ESO
Pressmeddelande hos Hubbleteleskopet

Bild: ESO
Den nya planeten syntes som en liten ljusning, upptäckt av mikrolinsningsprojektet OGLE. Ett antal olika teleskop bevakade hur en mer avlägsen stjärna blev ljusare och sedan bleknade medan planeten och dess stjärna åkte framför den. Planetens tyngdkraft förstorade under några timmar ljuset från stjärnan bakom den. (Bild: ESO)