I dagens Svenska Dagbladet recenseras en ny bok om en av historiens främsta men mest bortglömda observatörer, astronomen Henrietta Swan Leavitt. Det var hon som genom mätningar av tusentals variable stjärnor kom fram till att vissa varierade med en takt som berodde på hur pass ljusstarka de var. Senare blev de här stjärnorna, Cepheiderna som de heter i folkmun, ett av astronomernas viktigaste verktyg för att mäta avstånd i universum. Leavitt fick dock inget Nobelpris för sitt arbete, hon var för de flesta astronomer då bara en bland väldigt många kvinnor som jobbade som räknare. Eller ’computer’, som det hette på den tidens engelska.
Recension av Benny Jacobsson i SvD
Leavitts rapport om Cepheiderna i Lilla Magellanska molnet
Boken Miss Leavitt’s Stars på bokus.se / på amazon.com

Bild: ASP
Henrietta Swan Leavitt, doldis i kosmologins historia. Klicka för att läsa hennes stora bidrag till astronomin. (Bild: ©Astronomical Society of the Pacific)

1 KOMMENTAR

  1. Men hon är ju inte bortglömd och kan inte ha varit det särskilt länge. Finns med i rätt gamla böcker där ”stora män” listas. På vanligt sätt överdriver man lite för att historien ska bli häftigare. I recensionen och kanske i boken (som återstår att läsa).

Comments are closed.