På jorden strömmar solvindens partiklar in mot polerna och skapar norrsken. På Mars syns egendomligt nog bara ett slags ekvatorsken. Är det samma sak som sker? Ja, säger ett internationellt forskarlag lett av Kirunaprofessorn Rickard Lundin i en artikel i veckans nummer av tidsskriften Science. De har visat, med hjälp av svenska instrumentet ASPERA-3 på sonden Mars Express, att partiklar som faller ner på Mars accelereras på precis samma sätt som de som orsakar norrsken över till exempel just Kiruna. Men den röda planetens magnetfält är helt olik jordens – därför syns det marsianska skenet mest vid ekvatorn.
Mer om upptäckten hos IRF Kiruna
Pressrelease hos ESA
Artikel i Svenska Dagbladet

Bild: Mats Holmström/IRF
Ekvatorskenet på Mars liknar jordens norrsken men syns mest lite söder om ekvatorn. Bilden visar hur ekvatorskenet skulle kunna se ut om man hade utsikt över planetens nattsida, som inte syns från jorden. (Bild: Mats Holmström/IRF)

2 KOMMENTARER

Comments are closed.