Brittiska astronomer säger sig ha för första gången mätt temperaturen på Vintergatans omgivande mörka materia. Med hjälp av jätteteleskopen VLT i Chile har de kartlagt hur stjärnorna i Vintergatans små satellitgalaxer rör på sig. De små galaxerna är, som man vet sen innan, proppfulla med mörk materia. Resulataten visar att den mörka materian håller ihop sig på ett sätt som tyder på att den har en temperatur på hela 10.000 grader. Hetare än solen, men ändå strålar den inte, eftersom den är helt olik vanlig materia. Det här kan vara stort alltså – hittills har man inte vetat ett smack om den mörka materias väsen, förutom att den finns.

Forskarlaget från Cambridge, med galaxnestorn Gerry Gilmore i spetsen, har inte publicerat sina resultat än. Pressen och allmänheten tycks varit de första som fått veta om det – antagligen på grund av nyhetsvärdet, eller också så har de någon annan forskargrupp i hälarna på dem.
Artikel hos BBC