Amerikanska rymdstyrelsen NASA har publicerat sin budget för 2007, och den innehåller kraftiga nedskärningar för vetenskapliga projekt. För chefen Mike Griffin innebär det att han går emot sina tidigare löften att de vetenskapliga uppdragen inte skulle lida av nysatsningar på rymdfärjan och framtida månfärder. Bland de projekt som lär ryka är Terrestrial Planet Finder, som skulle leta jordliknande planeter, och en sond med Jupiters istäckta måne Europa som mål. Ett bättre utfall blir det för nästa generations rymdfärjor, nya månkapseln CEV, och rymdteleskopet Hubble, som får mer pengar och ett löfte om underhållsbesök om rymdfärjeprogrammet går som det ska.
Artikel på New Scientist Space

Bild: ESA
Europeiska projektet Darwin (bilden) får ta över i jakten på jordliknande planeter nu när NASA inte har råd med sin Terrestrial Planet Finder. (Bild: ESA)