– När Kent och jag upptäckte att stjärnornas rörelser inom en galax visade att största delen av materian i en galax är osynlig och strålar inte, förväntade jag att snart skulle vi få reda på vad den mörka materian är. Det var för 30 år sedan, och jag är otålig. Vi förstår fortfarande inte vad den mörka materian består av.
– Jag är också otålig vad gäller kvinnors framsteg inom akademin, som har varit mycket sämre än i industrin. Statistiken för kvinnliga naturvetare är bedrövlig. Det här är en strid som unga kvinnor kan behöva ta. För trettio år sedan så trodde vi att striden skulle vara över snart, men jämställdhet är lika svårfångad som mörk materia.
Vera Rubin, intervjuad i Newsweek, oktober 2005

Bild:
Vera Rubin är en av världens mest kända astronomer. Hon jobbar vid Carnegie Institution i Washington, USA. (Bild: ASP/M. Godfrey)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.