Nya observationer med rymdteleskopet Spitzer har hittat en gigantisk intergalaktisk chockvåg. I galaxhopen Stephans kvintett håller en av galaxerna att ramla in mot de andra med hög hastighet, och det är den som skapar en chockvåg som är lika lång som vår egen galax. Chockvågen syns tydligt i de nya observationerna därför att gasen bakom den skiner i infrarött ljus från vätemolekyler. Och sånt är Spitzer bra på att upptäcka.
Pressmeddelande hos Spitzer
Pressmeddelande hos Max-Planck-institutet i Heidelberg

Bild: NASA/JPL-Caltech/Max-Planck Institute/P. Appleton (SSC/Caltech), N. A. Sharp/NOAO/AURA/NSF
I galaxhopen Stephans kvintett händer det saker i det fördolda. Den nyupptäckta chockvågen syns i grönt i den infraröda bilden till vänster, men inte alls i synligt ljus (till höger). Bild: t v NASA/JPL-Caltech/Max-Planck Institute/P. Appleton (SSC/Caltech), t h N. A. Sharp/NOAO/AURA/NSF.