De supermassiva svarta hålen som bor i mitten på vissa galaxer kan blåsa ordentliga bubblor runt sig. Nya mätningar med rymdteleskopet Chandra av nio elliptiska galaxer visar att deras svarta hål är faktiskt mycket effektiva på att omvandla materia till energi. ’Gröna’, om man ska tro pressreleasen, men Miljöpartiet behöver nog inte ändra på sitt valmanifest för det. Forskarteamet från USA och England mätte hursomhelst hur mycket gas som faller in det centrala svarta hål i varje galax, och jämförde energitillförseln med bubblan som blåsts ut av jetstrålarna med sitt ursprung nära svarta hålet. Hålen lyckas omvandla så mycket som 2,5 procent av massan som de äter upp till rörelseenergi i strålarna. Bra mycket bättre effektivitet än en bensindriven bil, i vilket fall.
Fler bilder, filmer och info hos Chandrateleskopet
Originalartikeln på ArXiv.org

Bild: NASA/CXC/KIPAC/S.Allen et al/NRAO/VLA/G.Taylor/NASA/ESA/McMaster Univ./W.Harris
Strålarna från svarta hålet i mitten på galaxen NGC 4946 blåser en bubbla på tio tusen ljusår i diameter. Bilden visar röntgenstrålning från Chandra (rött) tillsammans med radio (blått) och infrarött ljus (grönt). (Bild: NASA/CXC/KIPAC/S.Allen et al/NRAO/VLA/G.Taylor/NASA/ESA/McMaster Univ./W.Harris)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.